VELIKI BROJ NOVOZARAŽENIH

Austrija od utorka u potpunoj karanteni, rade samo osnovni dućani, sve škole prelaze na online nastavu. Kurz: Ne kontaktirajte ni s kim!

14.11.2020 u 17:16

Bionic
Reading

Austrijska vlada je u subotu objavila da zatvara škole i trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne kućanske potrepštine, dva tjedna nakon uvođenja djelomične karantene koja nije zaustavila naglo širenje koronavirusa u zemlji.

"Nove restrikcije" su nužne, rekao je kancelar Sebastian Kurz na tiskovnoj konferenciji u Beču. "Od utorka do 6. prosinca na snazi će biti karantena poput one proljetos".

Iznoseći opširno mjere, dodao je da se kontakti moraju što više ograničiti. Izlasci će biti odobreni samo u točno određenim okolnostima (kupnja hrane, poslovni i medicinski razlozi, športske aktivnosti i šetnja).

I trgovine će se zatvoriti, osim prehrambenih, ljekarni, banaka, pošte i važnih djelatnosti.

Što se tiče prosvjete, osnovne i srednje škole osigurat će nastavu na daljinu. Dosad nastave u školama nije bilo samo za više razrede srednje škole i za sveučilišta.

  • +3
Koronavirus u Austriji Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Djelomična karantena s policijskim satom tijekom noći uvedena je početkom studenog. Restorani, muzeji, koncertne dvorane i sportski objekti bili su zatvoreni, ali epidemija se i dalje brzo širila.

Austrija koja ima 8,8 milijuna stanovnika i bila je razmjerno pošteđena u prvom valu, prijavila je u petak gotovo 10.000 slučajeva u 24 sata i još 7000 u subotu, a početkom listopada tek 1000, pa bolnički sustav postaje opterećen.

Trenutačno pacijenti oboljeli od covida-19 zauzimaju 567 od 2000 postelja na intenzivnoj njezi.

Više od 1660 umrlih prijavljeno je od izbijanja pandemije.

'Svaki kontakt je previše. Ne kontaktirajte ni s kim', apelirao je premijer Kurz na građane.

Ministar zdravstva Rudolf Anschober upozorio je da su liječnici 'na rubu snaga' i da je situacija u zdravstvenom sustavu 'dramatična', dok je ministar policije Karl Nehammer najavio da će policija intervenirati 'tamo gdje to bude bilo potrebno', kako bi se nove mjere primjenjivale.

Čini se da je jedina institucija koja je službeno izuzeta iz mjera - crkva, o kojoj je Kurz rekao da će sama organizirati bogoslužja na način primjeren trenutku. Nedugo zatim to je potvrdila i sama Austrijska katolička crkva, koja je rekla kako će se bogoslužja do daljnjeg održavati na otvorenom.