koalicija

Austrija dobiva novu vladu u kojoj će prvi put u povijesti biti Stranka zelenih

02.01.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Prvi put u političkoj povijesti Austrija dobiva novu vladu koju će sačinjavati narodnjaci Sebastiana Kurza i Stranka zelenih Wernera Koglera

Pregovori o sastavu nove vlade završeni su, a dvije stranke dogovorile su koalicijski program koji uz ostalo predviđa ekologizaciju Austrije.

Predsjednici Austrijske narodne stranke (ÖVP) i Stranke zelenih (G), Kurz i Kogler, predstavit će u četvrtak poslije podne u Beču program nove koalicijske vlade, koji će biti proklimatski orijentiran.

'Moguće je smanjiti porez i pojačati ekologizaciju, moguće je štititi klimu i granice od ilegalnih migracija', rekao je bivši i budući kancelar Sebastian Kurz nakon završetka pregovora u srijedu navečer.

Borba protiv ilegalnih migracija bilo je jedno od njegovih glavnih obećanja na parlamentarnim izborima na kojima je osvojio više od 38 posto glasova.

'Austrija mora prednjačiti u zaštiti klime i na međunarodnom planu', kazao je Kogler kojemu su klimatske promjene i socijalna pitanja bili glavne teme na izborima.

'Težište vlade mora biti na suzbijanju siromaštva djece i starijih osoba', smatra Kogler, čija stranka je na izborima osvojila više od 14 posto glasova i ušla u parlament. Na izborima 2017. Zeleni nisu ušli u parlament.

U novoj vladi trebao bi preuzeti dužnost vicekancelara a ujedno i ministra sporta. Kurz i Kogler potvrdili su da pregovori nisu bili laki, ali smatraju da su uspjeli postići dobar koalicijski program. U novoj austrijskoj vladi bit će 13 ministara i dva državna tajnika.

Kako javljaju austrijski mediji, direktorica organizacije za zaštitu okoliša 'Global 2000' Leonore Gewssler vodit već golemo ministarstvo okoliša, prometa, infrastrukture, tehnologije i inovacija.

Na dužnosti ministra vanjskih poslova ostaje dosadašnji šef diplomacije Alexander Schallenberg, neovisni dužnosnik blizak Narodnoj stranci koji je poznat i kao veliki prijatelj Hrvatske.

Koalicijski program nove vlade na 300 stranica ističe opredijeljenost Austrije za očuvanje okoliša i u tom smislu predviđa se velika reforma, što je jako važno Kogleru, navode austrijski mediji u četvrtak.

Opredijeljenost Austrije u borbi protiv ilegalnih migracija važna je Kurzu. Koalicijski sporazum uključuje preventivni pritvor za moguće opasne imigrante te zabranu nošenja marama u školi za djevojčice mlađe od 14 godina, pišu mediji.

Te su mjeru dio Kurzovog oštrog stajališta glede ilegalne imigracije i 'političkog islama'.

Iako su pregovori bili teški jer se radi od dvije stranke velikih suprotnosti, uspjelo se kompromisima s obje strane postići, kako je rekao Kurz, "respektni koalicijski program - najbolje što se moglo napraviti".

Po riječima analitičarima, oba čelnika mogu izborna obećanja ispuniti.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen, nekad i sam član i predsjednik Stranke zelenih, u novogodišnjoj čestitki optimistino je kazao: 'Potrebna je odvažnost i malo samouvjerenosti i sve će se riješiti'.

U petak se sastaju stranačka tijela obje stranke. U subotu vladin program i predložene ministre Zelenih još treba potvrditi Kongres Stranke zelenih a sljedeći tjedan trebala bi prisegnuti nova austrijska savezna koalicijska vlada.

Kurz i Kogler

Bivši i budući austrijski kancelar Sebastian Kurz (34) postao je sa dvadeset i četiri godine državni tajnik za integraciju u austrijskom ministarstvu vanjskih i europskih poslova, sa 27 najmlađi ministar vanjskih poslova, a prvi službeni posjet bila mu je Hrvatska.

Kurz je 2015. kao ministar vanjskih poslova upozoravao na nekontrolirane migracije u vrijeme dok su vodeći austrijski političari i susjedna Njemačka pozdravljali stotine tisuća dolazaka tijekom migracijske krize. Kurz je iduće godine bio jedna od glavnih zagovarača zatvaranja tzv. balkanske rute.

Godine 2017 prekinuo je veliku koaliciju narodnjaka i i socijaldemokrata, izazvao prijevremene izbore i pobijedio. Ušao je u koaliciju s krajnje desnom Slobodarskim strankom. Nakon objavljivanja 'Ibiza videa', u kojem je desničarski vicekanzelar i čelnik slobodnjaka Heinz-Christian Strache snimljen kako tajno nudi državne ugovore potencijalnoj ulagačici, koja se predstavljala kao osoba bliska ruskom oligarhu, prekinuo je koaliciju ÖVP i FPÖ.

Nakon toga parlament mu je izglasao nepovjerenje, a tri mjeseca kasnije u rujnu na prijevremenim parlamentarnim izborima ponovno odnosi veliku pobjedu.

Štajerac Werner Kogler obnašao je mnoge dužnosti u Stranci zelenih, a od 1999. do 2017. bio je i njezin zastupnik u parlamentu. Prije izbora 2019. preuzima stranku i dovodi je prvi put u austrijskoj političkoj povijesti u saveznu vladu.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Davor Gobac, Boris Vujčić, Sunčana Glavak, Renato Petek…