dogovor na pomolu

Kurz nadomak koalicije sa Zelenima

29.12.2019 u 10:18

Bionic
Reading

Austrijski Zeleni, koji vode koalicijske pregovore s konzervativcima Sebastiana Kurza, u subotu su pozvali stranački vrh na sastanak idući tjedan kako bi se potvrdio sporazum što pokazuje da je dogovor blizu.

Savezni kongres Zelenih, koji čine razne skupine u stranci među kojima i zastupnici u saveznom i pokrajinskim parlamentima te europarlamentarci, moraju potvrditi koalicijski sporazum.

Skup je sazvan za 4. siječnja, kazala je glasnogovornica Zelenih.

Iako još nije postignut sporazum Zelenih i Kurzove Narodne stranke (OeVP) koja je relativni pobjednik proteklih parlamentarnih izbora održanih 29. rujna, sazivanje sastanka pokazuje da Zeleni vjeruju da će se on do tada postići.

Kurz je u petak, kada su pregovori nastavljeni nakon kraćeg božićnog prekida, najavio da želi da vlada položi prisegu "početkom ili do sredine siječnja".

Za razliku od Zelenih Kurzu ne treba formalno odobrenje stranke za sporazum.

Do sada je 'iscurilo' malo detalja sporazuma. Vođa Zelenih Werner Kogler kazao je kako želi investicije u mjere za zaštitu okoliša, a Kurz je rekao da su njegovi prioriteti nastavak čvrste politike prema migracijama i uravnoteženi proračun.

Sporazumom bi se na mjesto kancelara vratio Kurz nakon što se njegova koalicija s ultradesnom Slobdarskom strankom (FPOe) raspala u svibnju nakon kontroverzne video snimke tadašnjeg čelnika FPOe-a Heinza-Christiana Strachea na kojoj je ruskoj poslovnoj ženi nudio povlastice u poslovanju s državom u zamjenu za političke usluge.