proturaketni štitovi

Australija unapređuje svoju mornaricu da može srušiti rakete

30.08.2017 u 11:30

Bionic
Reading

Australija razmatra unaprijediti obrambene sposobnosti svoje mornarice da mogu srušiti interkontinentalne rakete, rekao je ministar obrane Christopher Pyne u srijedu pošto je Sjeverna Koreja ispalila raketu preko Japana

Pyne je novinarima u Adelaidu rekao da bi Australija mogla nadograditi svoje nove razarače proturaketnim štitovima, prenijela je mreža SBS.

Ausralski program razarača bit će završen 2018., kada se završi izgradnja još dva nova.

Malena mogućnost da sjevernokorejska raketa nacilja Australiju

Malena je mogućnost da sjevernokorejska raketa nacilja Australiju, rekla je australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop za Sky News. 

Međutim, vlada je duboko zabrinuta 'vrlo provokativnim' činom Sjeverne Koreje, rekla je i ocijenila da svijet treba dati vremena da sankcije koje su Ujedinjeni narodi nametnuli Sjevernoj Koreji poluče učinak.

Neka Kina upotrijebi svoj utjecaj na Sjevernu Koreju

Premijer Malcolm Turnbull rekao je u Sydneyu da Kina ima najveći utjecaj na Sjevernu Koreju te je pozvao Peking da upotrijebi taj utjecaj na režim u Pyongyangu. 

Sjeverna Koreja u utorak je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela preko teritorija Japana i pala u Tihi ocean pozivajući se na svoje pravo na samoobranu zbog 'neprijateljskih planova' Sjedinjenih Država koje trenutačno sudjeluju u godišnjoj vojnoj vježbi sa Seulom.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je 'oštro' osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete u izjavi koju je njegovih petnaest članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasjedanja.

Japanski premijer Shinzo Abe i južnokorejski predsjednik Moon Jae In suglasili su se u srijedu da se pojača pritisak na Sjevernu Koreju i pozvali na jačanje UN-ovih sankcija protiv Pjongjanga.

Britanska premijerka Theresa May pozvala je u srijedu Kinu da pojača pritisak na Sjevernu Koreju kako bi ta zemlja obustavila raketne pokuse.

'Lansiranje rakete uvod u obuzdavanje Guama'

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un, prema državnoj novinskoj agenciji KCNA, kazao je kako treba više vježbati na metama u Tihom oceanu.

  • +12
Sva lica Kim Jong-Una Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ova vježba lansiranja balističke rakete, poput pravog rata, prvi je korak u vojnoj operaciji Korejske narodne vojske u Tihom oceanu i smisleni uvod u obuzdavanje Guama', kazao je u srijedu Kim prema KCNA.