STRANI TURISTI ODABRALI HRVATSKU

'Australija je u ekspanziji pa si možemo priuštiti i skupa putovanja'

04.07.2015 u 07:49

Bionic
Reading

Andrew i Fei u Hrvatsku su doputovali iz Australije i kod nas provode odmor u trajanju od dvadeset dana. Sreli smo se na glavnom trgu u Trogiru. Oni su bračni par u srednjim godinama i žive u Brisbaneu. Andrew je liječnik i ima svoju privatnu praksu opće medicine, a njegova supruga radi u računovodstvu jedne velike tvrtke

Naše prvo pitanje redovito je o odabiru Hrvatske za odmor. Skoro svi naši sugovornici naglasili su da su se odlučili za našu zemlju nakon preporuke svojih prijatelja. Osim toga, Andrew je čuo za Dalmaciju vezano uz snimanje serije 'Igra prijestolja', premda je gledao tek nekoliko epizoda te poznate televizijske serije.

Odmor su podijelili u tri dijela, prvo su bili pet dana u Dubrovniku, nakon toga su sedam dana proveli na krstarenju drvenim jedrenjakom po dalmatinskim otocima i posljednji tjedan borave u Splitu. Iz Splita planiraju izlete u Mostar, Šibenik i na Skradinski buk. U Dubrovniku su uživali u smještaju u hotelu Excelsior. To je bio početak odmora i jedino su išli na jednodnevni izlet u Kotor, ostalo vrijeme provodili su na plaži u jutarnjim satima i popodne u obilasku grada. S obzirom na smještaj i na dinamični raspored putovanja, zaključili smo da australski par raspolaže znatnim proračunom za putovanja.

Andrew nam je to potvrdio i naglasio da je sada Australcima puno lakše doputovati u Europu. 'Ekonomija u našoj zemlji u velikom je rastu i sada je put u Europu dostupan i građanima srednjeg imovinskog stanja kao što smo mi. Razlog su i puno jeftiniji letovi, brojne kompanije sada povezuju Australiju s ostatkom svijeta i cijene su zbog konkurencije značajno pale. Sada za taj novac možemo sebi priuštiti i relativno skupo putovanje i boravak', ispričao nam je Andrew, liječnik kineskih korijena.

On i supruga ističu svoju pripadnost kineskoj kulturi i putovali su više puta u Kinu. Spomenuo je da je posjetio Kineski zid, impresivan spomenik ljudskog rada, ali ga je na naše iznenađenje usporedio s znatno manjim objektom, tvrđavom na Klisu koja je ostavila snažan dojam na njega. Andrew je bio znatno komunikativniji od supruge, Fei je tek istaknula da je uživala na krstarenju po dalmatinskim otocima.

'Bilo je predivno na drvenim jedrenjaku, zgodno je tako obići vašu obalu, a i pratilo nas je lijepo vrijeme. Samo je jedne večeri bilo vjetrovito i digla se oluja, ali kapetan je vrlo brzo našao zaštićeno utočište i to je bilo veliko olakšanje, malo me je bilo strah', rekla nam je Fei.

Zanimalo nas je zašto naš sugovornik ima zapadnjačko ime i postoji li neki poseban razlog. Na to delikatno pitanje nam je Andrew spremno i ležerno odgovorio.

'Moje pravo ime vrlo je teško izgovoriti na engleskom jeziku i nakon mnogo godina mi je dosadilo stalno ispravljati krivo napisano ili izgovoreno ime, a neki su i zbijali šale na taj račun. Na kraju sam imao i probleme sa službenim dokumentima koji su redovito bili s greškom te odlučio uzeti slično zapadnjačko ime', rekao nam je Andrew.

Na naše iznenađenje, kritizirao je i silni birokratski aparat u Australiji, mada smo bili uvjereni da je to samo naš lokalni kuriozitet. 'Ne možete zamisliti koliko papira i dokumenata morate sakupiti da primjerice odlučite uvesti neki prehrambeni proizvod izvan Australije. Papirna procedura toliko je komplicirana, skupa i spora da nikome nije isplativo ići u takav poduhvat. Zato u našim prodavaonicama gotovo da nema prekomorskog prehrambenog proizvoda. To je šteta recimo zbog vaših vina, probao sam ih i izvrsna su, čak i ona jeftina na čaše u malim jednostavnim restoranima', rekao nam je naš sugovornik.
Adrew i Fei borave u Splitu u luksuznom apartmanu unutar Dioklecijanove palače.

Jednostavnom kalkulacijom izračunali smo da je njihov dnevni proračun za boravak, vodiča, kupnju, piće, rent-a-car i za restorane u Splitu i Dubrovniku bio od 700 do 800 eura, dok bi boravak i troškovi na jedrenjaku bili nešto jeftiniji. Kada se uključe troškovi transfera i putovanja, dolazimo do moguće cifre od ukupno 15 tisuća eura za odmor u Dalmaciji.

Andrew nam je rekao da je ekonomska situacija u Australiji dobra i nakon ovog izračuna, možemo se složiti s njegovom tvrdnjom. Dalmacija ih je oduševila i nisu imali ni jednu zamjerku. Posebno ističu raznolikost.

'U Australiji putujete stotine kilometara po istom krajoliku, a ovdje se ambijent mijenja iz sata u sat, bilo na brodu, bilo na cesti. I možete brzo voziti po autoputu, to je dobro, kod nas je ograničenje već na 110 kilometara na sat', kaže naš sugovornik.

Na krstarenju su im se dopali gradovi Korčula i Hvar, ali Andrew kao najljepši trenutak putovanja ističe zalazak sunca na Klisu. Impresionirani su baštinom Splita i uživali su u jutarnjoj kavi u malim kafićima unutar palače.

Istraživali su skrivene kutke povijesne jezgre grada i ručali u malom restoranu na južnom zidu palače. Svidjelo ima se to što se za dvije minute može sakriti izvan glavnih ulica, Rive i Peristila i naći skroviti kutak.

Stekli smo dojam da kada bi Andrew i Fei ostali još koji tjedan u Splitu, vrlo brzo bi im se primilo splitsko stanje uma. Talent i potencijal za opuštenu dokolicu nedvojbeno su pokazali.