zaštita od pandemije

Australija i Novi Zeland zatvaraju granice zbog koronavirusa

19.03.2020 u 08:43

Bionic
Reading

Australija i Novi Zeland zatvaraju granice za sve posjetitelje osim za svoje građane i one sa stalnim prebivalištem u sklopu mjera protiv epidemije koronavirusa, objavljeno je u četvrtak, a mjera stupa na snagu u petak

Australski premijer Scott Morrison rekao je da će državne granice biti zatvorene za sve posjetitelje, osim za državljane i osobe sa stalnim prebivalištem i njihove bliske članove obitelji.

Zabrana putovanja znači da je krajnji rok za sve neaustralske državljane ili osobe koje nisu stanovnici Australije koji ulaze u zemlju petak u 21 sat po lokalnom vremenu (10 sati GMT), rekao je Morrison novinarima u Canberri u četvrtak.

Zabrana putovanja uvedena je zbog osoba zaraženih koronavirusom koje su doputovale iz inozemstva i to je poprimilo "goleme razmjere", rekao je.

Australija je potvrdila najmanje 684 zaraženih koronavirusom, a broj stalno raste.

Nekih pola sata poslije Morrisona i i novozelandska premijerka Jacinda Ardern rekla je da njezina zemlja zatvara granice za sve osim za državljane i osobe sa stalnim prebivalištem u pokušaju da se zaustavi širenje zaraze koronavirusom.

Partneri i djeca državljana ili osoba sa stalnim prebivalištem, kao i nekih ključnih zdravstvenih stručnjaka, iznimka su u zabrani koja na snagu stupa nekoliko minuta prije ponoći (u četvrtak u 23:59 po srednjoeuropskom vremenu), kazala je.

Ardern je rekla da je 'pojačano zabrinuta da posjetitelji koji stižu u Novi Zeland ne provode primjerenu samoizolaciju', što je 'neprihvatljiv rizik koji moramo dokončati'.

Novi Zeland je potvrdio 18 novih slučajeva COVID-19 u proteklih 48 sati, što je ukupno 28 slučajeva.