borba s virusom

Kralj Felipe VI hrabri Španjolce, broj oboljelih nadomak 15.000

19.03.2020 u 07:14

Bionic
Reading

Španjolski kralj Felipe VI obratio se u srijedu navečer građanima koji se četvrti dan nalaze zatvoreni u kućama, dok broj zaraženih i umrlih od koronavirusa i dalje raste. Španjolska, druga europska zemlja nakon Italije po broju oboljelih, na korak je da dosegne novu psihološku granicu od 15.000 zaraženih, nakon što je u srijedu zabilježeno 3.600 novozaraženih

„Ovo je kriza s kojom se borimo, koju ćemo pobijediti i nadići. Ovaj virus nas neće pobijediti. Upravo suprotno. Učinit će nas snažnijim kao društvo“, istaknuo je Felipe VI tijekom televizijskog obraćanja kojim je nastojao ohrabriti 47 milijuna Španjolaca.

Od kada je 2014. godine postao kralj drugi je put osjetio potrebu za izvanrednim obraćanjem. Prvi put je to učinio tijekom političke krize vezane za Kataloniju.

U srijedu je broj umrlih od koronavirusa iznosio 638, oko 150 više nego dan ranije.

Direktor zdravstvene službe istočne pokrajine Aragón, Javier Marión, zaplakao je konferenciji za medije kada ga se pitalo o medicinskom materijalu uključujući maske za osoblje u pokrajini.

Ondje je zaraženo 226 osoba od kojih je umrlo 13.

Istovremeno je u Madridu otvorena istraga o 17 smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom u jednom od domova umirovljenika, nakon što se udruga za zaštitu pacijenata požalila na postupanje i uvjete u toj ustanovi.

„Nikada nismo vidjeli nešto slično u našem društvu“, rekao je premijer Pedro Sánchez o aktualnoj zdravstvenoj krizi u parlamentu, gdje je dobio podršku oporbe za uvođenje izvanrednih mjera.

Parlamentarnoj raspravi u Madridu prisustvovalo je svega 28 od ukupno 350 zastupnika. Dok su se oni izmjenjivali za govornicom, jedna čistačica s rukavicama i zaštitnom maskom se uspinjala kako bi očistila mikrofon i prostor oko njega.

Ispred parlamenta ulice su bile puste. Stanovnicima je dopušten izlazak iz kuća samo za odlazak na posao, u bolnicu, ljekarnu, trgovinu s hranom, kiosk i benzinsku crpku, te kako bi nakratko prošetali psa.

Policijski automobili patroliraju ulicama. Za nepridržavanje pravila prijete novčane kazne od 601 do pa sve do 30.000 eura.

Zatvorene su sve obrazovne ustanove i objekti za razonodu, a nije dopušteno niti zadržavanje u parkovima.

S obzirom na to, ali i na privremeno zatvaranje stotina tisuća ugostiteljskih objekata i kompanija, ove se godine očekuje pad španjolskog gospodarstva.

  • +17
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Kiko Huesca

Sánchez je ovih dana najavio 200 milijardi eura vrijedan financijski paket pomoći pogođenim kompanijama, radnicima i ranjivim skupinama.

Potpredsjednik Europske središnje banke Luis de Guindos pozdravio je taj potez: „Ide u dobrom pravcu i nadam se da će ga svi podržati“.