SEKSUALNI SKANDAL

Assangeu prijeti šest godina zatvora

14.12.2010 u 11:48

Bionic
Reading

Osnivač Wikileaksa Julian Assange trebao bi se danas pojaviti pred sudom u Londonu. Nakon tjedna provedena u zatvorskoj ćeliji u Londonu, tražit će da se odbaci njegovo izručenje Švedskoj te će pokušati osigurati jamčevinu. Dvije žene optužuju Assangea za seksualno zlostavljanje, a on to niječe, prenosi Associated Press

Assangea će pred sudom zastupati Geoffrey Robertson, bivši sudac pri Posebnom sudu UN-a za Sierra Leone, koji je specijaliziran za slučajeve slobode govora. Robertsonov bivši klijent je i pisac Salman Rushdie

Na sudskoj raspravi prošlog tjedna rečeno je da ga se tereti za silovanje, zlostavljanje i nezakonitu prisilu.

Jedna žena ga optužuje da je odbio koristiti kondom tijekom spolnog odnosa te za zlostavljanje kojim joj je 'povrijeđen seksualni integritet', što se dogodilo nekoliko dana poslije.

Druga žena optužuje Assangea za spolni odnos bez kondoma kada je bio gost u njenoj kući u Stockholmu, i to dok je ona spavala.

U Švedskoj, osoba koja ima seksualni odnos s osobom bez svijesti, u pijanom stanju ili koja spava, može biti optužena za silovanje i osuđena na kaznu do šest godina zatvora.

Assangeov švedski odvjetnik, Bjorn Hurtig, tvrdi da su sudovi u Švedskoj zatrpani takvim slučajevima. Međutim, 2009. godine Europska komisija je financirala istraživanje koje je pokazalo da samo 10 posto prijavljenih slučajeva rezultira uvjerljivim dokazima i optužbama.

Assangeovi odvjetnici su izjavili da će u utorak podnijeti novi zahtjev da ga se oslobodi uz jamčevinu. Nekoliko članova britanskog visokog društva, uključujući Jemimu Khan i filmskog redatelja Kena Loacha, ponudilo je doprinos od 20.000 funti svaki.

Odluka o Assangeovu izručenju može potrajati nekoliko tjedana. I Assange i švedska vlada imaju pravo na žalbu protiv rješenja ukoliko ne bude u njihovu korist.