PROTUREŽIMSKI PROSVJEDI

Asad ukinuo izvanredno stanje, Maleh kritizra

21.04.2011 u 20:20

Bionic
Reading

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ukinuo je u četvrtak izvanredno stanje koje je bilo na snazi gotovo 50 godina, te u pokušaju da ublaži proturežimske prosvjede koji bijesne zemljom duže od mjesec dana donio još dva ukaza, o državnom sigurnosnom sudu i pravu na prosvjede

Ratifikacija zakona, koji je vlada donijela početkom tjedna, stigla je dan uoči Velikog petka, za kad su protuvladini aktivisti najavili prosvjede u nekoliko sirijskih gradova.

Ukidanje izvanrednog stanja, uvedenog radi suzbijanja oporbe pošto je Asadova stranka Baath preuzela vlast 1963., tek je simbolične važnosti jer su i dalje na snazi propisi koji snagama sigurnosti daju široke ovlasti.

Drugim ukazom Al-Asad je ukinuo i Sud o državnoj sigurnosti, kojim je 1968. godine zamijenjen dotadašnji izvanredni vojni sud. Državni sigurnosni sud imao je jednake prerogative kao i bivši vojni sud i na njegove se presude nije moglo žaliti, piše agencija AFP.

Trećim ukazom koji je u petak objavio, Al-Asad dopušta 'mirne prosvjede, koji su zajamčeni ustavom'.

Vodeći sirijski oporbeni političar Haiham al-Maleh rekao je da su novi potezi 'beskorisni' bez neovisnog pravosuđa i odgovornoga sigurnosnog aparata.

'Problem je u tome što vladajuća elita i snage sigurnosti kontroliraju pravosuđe i što ostali zakoni koje su donijeli štite snage sigurnosti od odgovornosti', rekao je Maleh, odvjetnik i bivši sudac.