GREENPEACEOV BROD U RIJECI

Artic Sunrise na turneji podrške malim ribarima

12.04.2013 u 17:31

Bionic
Reading

Greenpeaceov brod Arctic Sunrise stigao je u Rijeku. Pedesetometarski brod ove nevladine organizacije je od 18. ožujka na turneji davanja potpore europskim ribarima koji love na održiv način, noseći jasnu poruku čelnicima EU-a i europskih zemalja da je održivi ribolov jedini put prema zdravim morima punima ribe i prosperitetu ribarstva kao gospodarske grane

Naime, Greenpeace traži od vlada da odaberu održivo ribarstvo i iskoriste reformu CFP-a za smanjenje ribolovnih kapaciteta na način da za početak uklone najdestruktivnija ribarska plovila, daju prvenstvo pristupa lovištima ribarima niskog utjecaja na ribu i morski okoliš te omoguće oporavak ribljeg fonda do 2015. godine

Hrvatska je četvrta zemlja koju na ovom putovanju Arctic Sunrise posjećuje, a u Rijeci će se zadržati do 16. travnja. Za vrijeme boravka, građani će moći posjetiti brod, družiti se s posadom i čuti priče s mora, upoznati se s lokalnim ribarima, saznati više o održivom ribolovu i, dakako, izraditi brodiće od papira na koje će ispisati vlastitu poruku podrške malim ribarima i održivom ribarstvu. To je već učinilo 29.000 ljudi, među njima i rumunjska ministrica vodoprivrede, šumarstva i ribarstva Lucia Varga te europska povjerenica za pomorstvo i ribarstvo Maria Damanaki.

Iz Greenpeacea upozoravaju da već desetljećima europska politika ribarstva favorizira goleme i često destruktivne brodove dajući im milijune eura subvencija te prednost u dodjeli ribolovnih kvota. Iako brodovi niskog utjecaja na morski okoliš i vrste čine oko 80 posto europskog ribarskog sektora, njihovi vlasnici preživljavaju s jedva 20 posto kvota. Istovremeno, destruktivna flota masovnog industrijskog ribolova drži u šaci preostalih 80 posto kvota. Takvo stanje pogubno je i za riblji fond i za mora i oceane, kao i za mnoge male ribare koji desetljećima love odgovorno, a sada su suočeni s gubitkom posla.

'Hrvatska će uskoro postati punopravna članica EU-a. Reforma Zajedničke ribarske politike sjajna je prilika da, kao nova članica, odigramo važnu i konstruktivnu ulogu u izgradnji te zajedničke europske budućnosti. Održivo ribarstvo jedini je način da se sačuva more, riba i ribarstvo kao poziv jer mora i život u njima i na njima već desetljećima trpe zbog prekomjernog izlova. Sada je čas za spas ribljih vrsta, mora i oceana', poručuje Zoran Tomić, predstavnik Greenpeacea u Hrvatskoj.