NAJAVA

Arkham Knight ili kako živjeti bez Jokera

28.03.2014 u 11:53

Bionic
Reading

Što novi čovjek šišmiš donosi u ruke željnih fanova i kako se prosječni heroj nosi sa gubitkom svojeg omiljenog neprijatelja?

Ja volim serijal Arkham. To nije nikakva tajna, niti po tome odudaram od prosječnog igrača, ali moj me psihijatar uvijek opominje kako bi trebao biti otvoreniji prema svojim voljenima. Evo onda, duša ogoljena, srce pokazano. Kao takav obožavatelj, bio sam prilično uzbuđen kada su dečki iz Rocksteadya najavili da se vraćaju za kormilo svoje franšize i, kao mnogi fanovi, bio sam gladan svakog detalja. Zahvaljujući nedavnom održavanju ovogodišnjeg GDC-a, sada su neki od sočnijih detalja nove igre napokon dostupni, pa sam tu da vam ih pokušam prenijeti.

 

 

 

Priča ovog puta ide ovako: prošla je godina dana od kada je uvijek popularni psihotični veseljak, Joker, izdahnuo. Dok su to dobre vjesti za šire građanstvo, Batman se bori s neugodnim osjećajem da mu je krepao razlog za njegovo postojanje. Nažalost, developeri nisu bili dostupni za komentiranje kako to izgleda kada se najnamrgođeniji junak moderne mitologije zbilja počne duriti.

 

 

 

 

Naravno, čak ni nakon Jokerove smrti, situacija u Gothamu nije baš bajna. Niži rang zločinačke elite uvidio je svoju priliku, pa su se zvučna imena poput Harley Quinn, Pingvina i Two-Facea udružila protiv našeg šišmiša, dok Scarecrow kuje vlastite planove za preuzimanje, trovanje i generalno vandaliziranje Gothama. Jedna takva prijetnja doista i završava evakuacijom čitavog grada, ostavljajući samo policiju i bezakonike u krvavom dvoboju. Što se same radnje tiče, to je zasad sve službeno poznato. Dečki iz Rocksteadya su također jako ponosni na činjenicu da su stvorili čitavog novog zločinca koji će se sukobiti s Batmanom - naslovnog Arkham Knighta. Ako se mene pita, to je odličan potez - već u Arkham City (da ne spominjem Arkahm Origins) počeo se nazirati problem sa protivnicima čija se imena spominju sa neviđenim strahopoštovanjem, usprkos tome što pola publike nikad nije pročitalo Detective Comic #3421 i nema blagog pojma tko bi Salomon Grundy trebao biti. Arkham Knight bi trebao osigurati da svi počinju na istom mjestu i tako nam priuštiti koherentniju priču. S druge strane, strip gurui već na sva zvona oglašavaju da je Arkham Knight zapravo Azrael, tajnoviti lik iz Arkham Citya koji je u tamo tvrdio da je glasnik patnje i pošasti, a u stripovima neko vrijeme služio kao robotizirani zamjenik Batmanu nakon što mu je Bane slomio kralježnicu.

 

 

 

 

Najveći, ili barem najrazvikaniji dodatak cijeloj predstavi su Batmanova nova kola. Dugo očekivani batmobile će, osim elegantnijeg prijevoza, Batmanu otvoriti i novi raspon napada i pokreta. Developeri nam obećavaju tazere, rakete i još mnogoštošta, dok će sam auto biti sposoban voziti kroz zidove, stupove i drveće, odnosno ponašati se identično kao moja baka kad joj pustim da igra novi GTA. Batman će svoje vozilo moći prizvati u svakom trenutku, čak i ako je u zraku, i elegantno nastaviti svoj put na kotačima. Kolege koji su imali te sreće da se zateknu na GDC-u naširoko pišu o tome kako je okoliš bio potpuno uništiv, a auto se organski protezao i pomicao pri vožnji, dok sami developeri spominju činjenicu da model batmobilea ima jednaki broj poligona kao čitave sekcije nivoa u Arkham Cityu. Skeptik u meni proriče da će solidan broj ovih dostignuća netragom nestati do trenutka kada igra bude na našim ekranima, ali nema te skepse koja će stišati petogodišnjaka u mojoj duši dok vrišti “OMG VOZIĆU BATMOBILE!!”. Ipak, ova motorizacija ne dolazi slučajno. Pošto ovog puta na raspolaganju imamo cijeli Gotham, svijet će biti pet puta veći od one pozamašne zvjerke iz Arkham Citya. Developeri tvrde da to povećanje prati i veća, bombastičnija akcija, što me dovodi do zadnjeg, ključnog dijela jedne Arkham igre.

 

 

 

 

O akciji izvan kola zasad imamo najmanje informacija, vjerojatno zato što će tu biti najmanje promjena. To nije loše - borbe u ovom serijalu su uvijek bile odlične, a veći dodaci poput električnih rukavica u Origins samo su smetali. Ono što developeri najavljuju za ovaj nastavak čini sve više kao prirodna evolucija nego pokušaj revolucije. Mala unaprjeđenja poput fluidnijeg korištenja gadgeterije i okoliša kako bi Batman bio manje ovisan o zgodno postavljenim vodorigama, ili nove tehnike koje bi trebale olakšati zapodijevanje bitaka većih razmjera i nepovoljnijih omjera. Fear Takedown, na primjer, omogućava Batmanu da ulančano napada naoružane neprijatelje dokle god on sam ostane nezapažen, pa tako brže i fluidnije može napasti brojnije neprijatelje.

 

 

 

 

Sve u svemu, igra se čini, najblaže rečeno, intrigantnom. Naravno, još je jako rano za postavljanje bilo kakvih fiksnih stavova, ali uz Rocksteadyev dosadašnji dosje, mislim da je tihi optimizam potpuno opravdan. Igra je zasad najavljena za sredinu listopada, a ja iskreno mogu reći da sam vrlo, vrlo nestrpljiv.