NEONACISTIČKI ZLOČINI

Arijevsko bratstvo u Teksasu ubija tužitelje!

07.04.2013 u 18:38

Bionic
Reading

Arijevsko bratstvo, neonacistička skupina koja se formirala unutar američkog zatvorskog sustava, u međuvremenu je postalo toliko moćno da ga se smatra odgovornim za krijumčarenje i distribuciju droga, reketiranje i ubojstva, a nedavno su ubijeni i teksaški tužitelji koji su pokrenuli istragu protiv Arijevskog bratstva...

Prošlog vikenda u Teksasu su pronađeni leševi lokalnog tužitelja Mikea McLellanda i njegove supruge Cynthije, javlja BBC u svojoj reportaži o sve večem kriminalnom carstvu neonacističke skupine Arijevsko bratstvo, pod naslovom 'Kako su neonacističke zatvorske bande postale tako moćne?' Izraz te moći jest i, kako se sumnja, ubijanje pravosudnih službenika koji se usude istraživati kriminalne aktivnosti Arijevskog bratstva, kao što je to učinio danas pokojni tužitelj McLelland, iz teksaškog okruga Kaufman.

Prethodno je životom platio i njegov zamjenik Mark Hasse, koji je ubijen u siječnju ove godine, i to istoga dana nakon što je tužiteljstvo objavilo da se bavi slučajem reketiranja u koji je uključeno Arijevsko bratstvo Teksasa (ABT). Policija istražuje sve spomenute zločine te ih dovodi u vezu s ubojstvom u Coloradu, kada je život izgubio tamošnji šef zatvorske mreže Tom Clemens, koji je također došao u sukob s Arijevskim bratstvom.

Spomenuta zatvorska banda se isprva formirala šezdesetih godina prošlog stoljeća u kalifornijskom zatvoru San Quentin, kako bi se bijeli zatvorenici osjećali sigurnije u zatvorskoj populaciji koju u Americi većinom čine Afroamerikanci i Hispanoamerikanci (što je, pak, pokazatelj latentnog rasizma u američkom pravosudnom sistemu), ali se s vremenom počela baviti većim kriminalnim aktivnostima od sukoba unutar zatvorskih zidina. Arijevsko bratstvo se u međuvremenu smatra 'najnasilnijom ekstremističkom grupom u SAD-u' te ga se sumnjiči za najmanje tridesetak ubojstava u periodu od 2000. do 2009. godine. Procjenjuje se da Arijevsko bratstvo ima oko 20 tisuća članova, koji su organizirani u mafijašku mrežu na čelu s petoricom tzv. generala.

Kriminolozi koji prate razvoj Arijevskog bratstva, kao i njegovo širenje po zatvorskoj mreži SAD-a, napominju da je u međuvremenu ideologija 'na drugom mjestu' te da je ova skupina sada 'moćan kriminalni sindikat'. To ne znači da se i dalje ne ističe nacistička ikonografija, pa većina članova Arijevskog bratstva ima tetovaže svastika i sličnih simbola.

Stručnjaci napominju da se Arijevsko bratstvo prije nije usuđivalo ubijati tužitelje te da to svjedoči o njihovoj kriminalnoj moći. No neki smatraju i da su ubojstva teksaških tužitelja izraz straha zbog uspješnih istraga koje prijete poslovanju Bratstva.