ŽIVOT U NEMOGUĆIM UVJETIMA

Argentinsko jezero otkriva tajnu vanzemaljskog života

13.08.2010 u 08:42

Bionic
Reading

U jezeru Diamante na sjeverozapadu Argentine kolonije superbakterija žive u vrlo ekstremnim uvjetima, sličnim onima koji bi mogli postojati na mnogim planetima izvan Sunčevog sustava, tvrde znanstvenici

Argentinski stručnjaci otkrili su da mikrobi uspijevaju preživjeti u vodi jezera siromašnoj kisikom u središtu vulkanskog kratera koji se uzdiže na oko 4700 metara nadmorske visine.

To je stanište vrlo slično primitivnoj Zemlji prije nego što su rani organizmi stvorili njezinu zaštitnu atmosferu. Voda u krateru izuzetno je bogata arsenom i alkalnim spojevima.

'Jezero je vrlo zanimljivo kao svojevrstan prozor u našu prošlost, ali i za istraživanje života na drugim planetima', rekla je Maria Eugenia Farias, članica tima koji je otkrio životne oblike u Diamanteu.

Stručnjaci smatraju da bi bakterije koje žive u tom jezeru mogle preživjeti i na Marsu. Izuzetno otporni organizmi, tzv. ekstremofili, otkriveni su i u drugim dijelovima Zemlje, međutim Farias ističe da su poliekstremofili koje je pronašao njezin tim posebni jer preživljavaju u najtežim uvjetima koji postoje na našem planetu.

'Ovo je jezero jedinstveno jer u njemu vlada mnogo ekstremnih uvjeta na jednom mjestu', objasnila je Farias, mikrobiologinja iz Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET) u pokrajini Tucuman.

Razine arsena u vodama Diamantea 20.000 puta su više od dopuštenih za pitku vodu, a temperature su često ispod ništice. No budući da je voda pet puta slanija od morske, jezero se nikada ne zaleđuje. DNK bakterija tako je mutirao da one mogu podnijeti visoke razine ultraljubičastog zračenja i vrlo niske razine kisika karakteristične za velike nadmorske visine.

Zbog svega ovoga mikrobi bi mogli bi biti zanimljivi i za farmaceutsku industriju, primjerice za proizvodnju zaštitnih krema za sunčanje.

Farias i njezin tim nastojat će istražiti DNK kolonije i eventualno patentirati nove antioksidanse ili enzime koji bi se mogli dobiti iz bakterija.