GREENPEACE UPOZORAVA

Argentinska nuklearka pod prismotrom

22.08.2012 u 11:13

Bionic
Reading

Argentinska nuklearna centrala Atucha 1, ima jedan od 19 reaktora koji su stavljeni pod prismotru OECD-ove Agencije za nuklearnu energiju (NEA), nakon otkrića pukotina u nuklearki Doel 3 u Belgiji, objavio je u utorak u Buenos Airesu argentinski ogranak Greenpeace-a

Atucha 1 je 'jedan od aktivnih reaktora čije je reaktorske posude isporučila nizozemska tvrtka RDM', navela je ta organizacija za zaštitu okoliša u priopćenju.

Greenpeace smatra da je Atucha, smještena u pokrajini Buenos Aires, 'u stanju pripravnosti nakon pukotina otkrivenih u čeličnoj strukturi nuklearne centrale Doel 3 u Belgiji, koju je isporučio isti proizvođač, zbog opasnosti da se radi o grešci u proizvodnji'.

Doel 3, jedna od dvije belgijske nuklearke, zatvorena je početkom lipnja 2012. radi planiranog remonta. Tehnologijom ultrazvučnog snimanja otkriveno je tisuće pukotina u reaktorskoj posudi koju je izradila tvrtka RDM (Rotterdam Drydocks). Reaktor ostaje u mirovanju sve dok daljnja istraživanja ne pokažu prirodu mogućih nedostataka. Belgijske vlasti su izrazile skepsu u pogledu mogućnosti ponovnog pokretanja reaktora.

Pukotine se pripisuju tzv. grešci kod oblaganja, kada u osnovnom metalu posude nastaju pukotine tijekom prekrivanja slojem nehrđajućeg čelika.

NEA, specijalizirana agencija Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), naglašava na svoj web stranici da prati stanje svih reaktora u svijetu čije je reaktorske posude isporučila tvrtka RDM.