zemlja u krizi

Argentinci u nedjelju biraju predsjednika u drugom krugu

19.11.2023 u 08:54

Bionic
Reading

Oko 35,8 milijuna Argentinaca u nedjelju odlučuje na biralištima hoće li im zemlju iz duboke gospodarske krize pokušati izvesti centrist Sergio Massa ili ultraliberal Javier Milei

U raljama najteže gospodarske krize u više desetljeća, pred Argentincima je u nedjelju nemoguć izbor između dvojice vodećih kandidata koji su se probili u drugi krug pošto 22. listopada nijedan kandidat nije osvojio potrebnih 45 posto.

Prema zadnjim anketama, gotovo su izjednačeni ministar gospodarstva Sergio Massa, kandidat vladajuće peronističke stranke u čijem je mandatu inflacija postala troznamenkasta, a siromaštvo buknulo, te libertarijanac i politički autsajder Javier Milei.

Glasanje je obvezno u Argentini.

Birališta se otvaraju u 8 sati ujutro po mjesnom vremenu, a zatvaraju u 18.

Prvi rezultati očekuju se u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak.

Samoproglašeni anarhokapitalist Milei obećava biračima radikalni zaokret: želi ukinuti središnju banku i nacionalnu valutu i zamijeniti je američkim dolarom, ukinuti brojna ministarstva i radikalno srezati izdvajanja za socijalnu politiku.

"Nitko tako ekstreman u gospodarskim pitanjima nije bio izabran da vodi bilo koju južnoameričku zemlju", rekao je ekonomist Mark Weisbrot iz američkog instituta Centra za ekonomska i politička istraživanja.

Radikalni program kakav Milei predlaže posebno je popularan među mladim ljudima koji u u svom životu znali samo za stalne krize i razočarani su političkim establišmentom te žele nešto sasvim novo.

Massa svojim izbornim programom nudi sadašnju politiku velike državne intervencije u ekonomiju i veliku potrošnju na socijalne programe.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'