LUĐI OD TRUMPA

Demantirao seks sa sestrom i razgovor s mrtvim psom: Hoće li on zbilja postati predsjednik Argentine?

14.11.2023 u 20:34

Bionic
Reading

Argentinci u nedjelju, 19. studenog, izlaze na drugi krug predsjedničkih izbora, a izbor je sveden na dva u mnogočemu oprečna kandidata: iskusnog ministra gospodarstva Sergija Massu i političkog autsajdera kontroverzne biografije, Javiera Mileija. Služeći se taktikom 'šoka' u privlačenju medijske pažnje, Milei je objavio popis tvrdnji koje demantira, a među njima je i ona da spava s vlastitom sestrom

Pod pritiskom rekordne, troznamenkaste inflacije i lošeg upravljanja, treće po veličini gospodarstvo Latinske Amerike dosegnulo je dosad neviđeno razinu siromaštva. Unatoč tome, vodstvo u prvom krugu preuzeo je ministar gospodarstva u vladi lijevog centra, što je bilo veliko olakšanje za lijeve birače s obzirom da je Milei uoči izbora neočekivano izbio na prvo mjesto u predizbornim anketama.

Massi je povjerenje poklonilo 36,4 posto birača, uvjerenih da bi mu goleme ovlasti - predsjednik države u Argentini ujedno je i čelnik vlade, kao i zapovjednik oružanih snaga - omogućile da samostalno izvuče državu iz jedne od najvećih kriza u povijesti.

S druge strane pozicionirao se samozvani 'anarho-kapitalist' Milei, poznat prvenstveno po tome što je na predizborne skupove dolazio s motornom pilom. Njegova obećanja o 'rasturanju' narodne banke, smanjenju javne potrošnje za 15 posto, privatizaciji obrazovanja, slobodnom nošenju oružja i uvođenju dolara umjesto pezosa urodila su plodom, pa je u prvom krugu osvojio 30,51 posto glasova. U međuvremenu, na njegov račun objavljeno je par skandaloznih indicija, no to ne znači nužno da su mu šanse sada umanjene. Upravo obrnuto: gnjusne glasine mogle bi mu biti dodatan vjetar u leđa, baš kao što je to očigledno slučaj s bivšim, a moguće i budućim američkim predsjednikom, višestrukim optuženikom Donaldom Trumpom koji trenutno vodi u relevantnim ispitivanjima javnog mnijenja.

  • +9
Javier Milei Izvor: EPA / Autor: JUAN IGNACIO RONCORONI

Milei koristi Massinu pripadnost nepopularnoj vladajućoj nomenklaturi kao jednu od svojih ključnih prednosti, jer drugih zapravo ni nema. Prvi krug izbora označio je kao povijesni dan, jer je dvije trećine birača glasalo za promjene. 'Svi mi koji želimo promjene moramo raditi zajedno. Možemo pobijediti, vratiti svoju zemlju, spriječiti našu djecu da napuste zemlju', kazao je novi populist na argentinskoj političkoj sceni.

Milei je libertarijanski ekonomist, osnivač mlade stranke Libertad Avanza (Napredak sloboda), raščupan poput kakve rock zvijezde, svepristupan na društvenim mrežama gdje kruže teške optužbe na njegov račun. U rečenici koja je prije izborne kampanje bila nezamisliva, Buenos Aires Times piše da je vodeći argentinski predsjednički kandidat zanijekao seks sa svojom sestrom, mržnju prema tradicionalnoj glazbi iz Córdobe i komunikaciju sa svojim mrtvim psima.

Većina od 26 stavki na 'popisu lažnih vijesti' o populističkom libertarijancu, koji je izazvao stalne kontroverze u kampanji nizom nečuvenih obećanja, poput dolarizacije gospodarstva. Unatoč poricanju, većina glasina zapravo je utemeljena na njegovim prethodnim izjavama – poput one da želi dopustiti prodaju ljudskih organa na slobodnom tržištu, rezati subvencije za javni prijevoz i prekinuti diplomatske odnose s 'komunističkim' nacijama poput Brazila i Kine.

Sve odreda demantirao

Milei je demantirao sljedeće tvrdnje: zalaže se za prodaju organa, prodaju djece, slobodno nošenje oružja, privatizaciju zdravstva, privatizaciju obrazovanja, karte za vlakom za 1100 pezosa, autobusne karte za 700 pezosa, Milei je 'naci', 'poj..ao' je svoju sestru, pripadnik je (političke) 'kaste', antidemokratski je element, uz njega radnici će 'zarađivati ​​manje', ima psihičkih problema, mrzi 'el cuarteto' (glazbeni žanr Córdobe), protiv je ravnopravnog braka, srezat će mirovine, bonuse i regrese, uvest će dolar ušteđevinom građana, odreći će se Malvinskih otoka, prekinut će trgovinu s 'komunističkim' Brazilom i Kinom, opravdava diktaturu, rasturit će nacionalnu industriju, komunicira s mrtvim psima, mrzi žene i maltretira ih, on je lutka Mauricija Macrija, financira ga Eduardo Eurnekian. 

Deveta stavka koja glasi 'Milei je poj..ao svoju sestru' privukla je osobitu pažnju javnosti. Ta tvrdnja proizlazi iz šala koje kruže društvenim mrežama o njegovom odnosu sa sestrom Karinom Milei, a pokrenute su nakon njegove izjave da će sestra imati ulogu jednaku onoj 'prve dame'. Ona je trenutno vršiteljica dužnosti voditeljice kampanje svog brata, a Milei je javno naziva 'šef'. Naširoko se komentira i njegovo poricanje da 'razgovara s mrtvim psima'. Novinar Juan Luis González u neautoriziranoj biografiji Javiera Mileija ustvrdio je da on koristi jednu osobu, medija, za 'komuniciaciju sa svojim mrtvim psom' Conanom, engleskim mastifom kojeg je klonirao. Conanovi klonovi zasebna su kontroverza: prošlog tjedna, navodni haker lažno je tvrdio da prodaje Conanov DNK na internetu.

Nadalje, iako demantira da podržava prodaju organa i djece, Milei je izjavio da je prvo 'samo još jedno tržište', dok prodaju djece nije izričito osudio u dva odvojena intervjua, piše Buenos Aires Herald. Milei također niječe da podržava 'slobodno nošenje vatrenog oružja', iako je deregulacija tržišta vatrenog oružja dio njegove predizborne platforme. Tvrdi i da je laž da želi privatizirati zdravstvo i obrazovanje, iako platforma njegove stranke najavljuje ukidanje besplatnih državnih škola i zdravstva i zamjenu 'sustavom vaučera' osmišljenim za subvencioniranje onoga tko ih treba.

Tijekom vikenda, Milei je dobio potporu niza desničarskih bivših šefova država španjolskog govornog područja. Bivši predsjednici Mauricio Macri (Argentina), Felipe Calderón (Meksiko), Iván Duque (Kolumbija), Mariano Rajoy (Španjolska), Jorge Quiroga (Bolivija), Sebastián Piñera (Čile), Vicente Fox (Meksiko), Andrés Pastrana (Kolumbija), Luis Fortuño (Kostarika) i Mario Vargas Llosa (Peru) supotpisuju izjavu kojom kritiziraju Massu, tvrdeći da on predstavlja 'kontinuitet slomljenog korporativističkog ekonomskog modela' i da bi Argentina trebala glasati 'protiv ekonomskog populizma, autoritarizma i političke korupcije'.

U izjavi se također ističe da kirchnerizam, dominantna politička snaga u zemlji u 21. stoljeću, nastoji dobiti peti mandat sa Sergiom Massom kao kandidatom. 'Massin projekt nije ništa drugo nego izvorni projekt Néstora [Kirchnera] i Cristine [Fernández de] Kirchner: postizanje političke hegemonije', navodi se u priopćenju. 'Cijena ove perverzne ekonomske politike bila je galopirajuća inflacija, rašireno siromaštvo i ekonomska tjeskoba milijuna Argentinaca koji svakodnevno vide kako im se životni standard urušava', nastavlja se. Izrazili su svoju potporu Mileiju: 'Nasuprot ovoj prijetnji je opcija Javiera Mileija, kandidata koji je nov u politici, s kojim svakako imamo mnogo razlika, ali koji vjeruje u ideje slobode i ima vrlo preciznu dijagnozu ekonomskog problema zemlje.'

Baš poput Trumpa, Milei posljednjih tjedana upozorava na mogućnost izborne prijevare na ovogodišnjim izborima, tvrdeći i da je bilo 'nepravilnosti' u prvom krugu glasovanja 22. listopada. Izborni dužnosnici odbacili su te primjedbe, a tajnik Nacionalne izborne komore (CNE) Sebastián Schimmel rekao je tijekom vikenda da postoji 'nula posto šanse za prijevaru', zaključujući da Mileijeve izjave nisu potkrijepljene nikakvih konkretnim pritužbama.