olupina na dnu oceana

Argentinci priznali kako nemaju tehnologiju za izvlačenje podmornice, evo tko bi im mogao pomoći

19.11.2018 u 09:19

Bionic
Reading

Argentinski ministar obrane Oscar Aguad izjavio je tijekom vikenda kako njegova zemlja nema odgovarajuću tehnologiju kako bi s dna Atlantskog oceana izvukla olupinu podmornice 'San Juan' koja je nedavno pronađena godinu dana nakon nestanka

Ministar obrane Aguad je tijekom posebne konferencije za novinare istaknuo kako argentinska mornarica ne posjeduje modernu podvodnu tehnologiju kojom bi mogli izvući podmornicu 'San Juan' koja je pronađena na dubini od 800 metara u vodama kod poluotoka Valdez u argentinskoj Patagoniji.

Prema Aguadovim riječima, dužnosnici ministarstva obrane i argentinske ratne mornarice tek trebaju utvrditi svoj idući potez.

'Sada počinje novo poglavlje', kazao je glasnogovornik ratne mornarice Rodolfo Ramallo, dodavši kako će pretraživanje olupine pomoći u istrazi i utvrđivanju uzroka potonuća podmornice.

Argentinska ratna mornarica priopćila je proteklog vikenda kako je podmornicu z kojoj je poginulo svih 44 člana posade locirala privatna tvrtka Ocean Infinity, a koju je angažirala argentinska vlada. Zapovjednik argentinske ratne mornarice Gabriel Atis potvrdio je kako je podmornica pretrpjela imploziju te kako je trup podmornice 'potpuno deformiran i urušen' te kako su njezini ostaci razasuti po morskom dnu na području radijusa 70 metara.

Posada podmornica 'San Juan' imala je zalihe kisika za sedam dana kada je 15. studenog 2017. godine posljednji put prijavila svoj položaj. Posadi je zapovijeđeno da se vrati u pomorsku bazu u Mar del Plati na istoku Argentine nakon što je prijavljen ulazak vode u podmornicu kroz prostor za zrak.

Podmornica se, inače, nalazila na oko 430 kilometara od argentinske obale Patagonije kada je poslala posljednji signal. Prije prekida komunikacije, zapovjednik podmornice je izvijestio o problemu s akumulatorom, što po njegovoj ocjeni nije bila veća smetnja nastavku plovidbe do baze Mar de Plata.

Nakon nestanka, argentinska vlada je unajmila američku privatnu kompaniju Ocean Infinity koja je od rujna vodila potragu i koja prema sporazumom sa službenim Buenos Airesom ima pravo na nagradu od 7,5 milijuna dolara.

Početkom ove godine u potrazi su sudjelovali brodovi, zrakoplovi i daljinski upravljane podmornice iz čak 13 zemalja. Pomoć Argentini je stigla iz Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Njemačke, Španjolske, Francuske, Čilea, Perua, Brazila, Urugvaja, Kolumbije, Rusije i Norveške, a očekuje se kako će te države sa svojom tehnologijom pomoći u izvlačenju olupine sa 44 tijela podmorničara.