SAHRANA NESTORA KIRCHNERA

Argentina – godina nula

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 29.10.2010 18:09
  • Objavljeno 29.10.2010 u 17:00
sprovod nestora kirchnera

sprovod nestora kirchnera

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kršenje protokola, parada i jake emocije na ispraćaju bivšeg argentinskog predsjednika pokazatelji su opće konfuzije oko uloge Néstora Kirchnera u argentinskoj povijesti koja se od sada počinje iznova pisati

Nominalno predsjednica zemlje, Cristina Fernández de Kirchner, sada udovica, morat će pokazati zna li upravljati zemljom u posljednoj godini predsjedničkog mandata jer je do sada, što je bilo jasno svima, zemlju vodio pokojni suprug.

Ono što se dogodilo u Argentini jest da je naglo umro autoritet koji je i dalje držao kormilo broda, iako je formalno pravac određivala Cristina. Ne želi se reći da argentinskoj predsjednici nedostaje politički talent, nego da ga je do sada čuvala više za sebe jer je o svemu odlučivao pokojnik.

Néstor Kirchner, ono što je od njega ostalo, danas po posljednji put leti, u lijesu, do kraja Patagonije, kako bi bio sahranjen u rodnom gradu Riju Gallegosu, gdje je stolovao kao guverner (Pokrajina Santa Cruz) prije nego što je 2003. postao predsjednik da bi, što se mora priznati, izvukao zemlju iz jedne od najoštrijih ekonomskih i političkih kriza koje se pamte.

Supruga, sada udovica, Cristina mora odgovoriti velikim izazovima od kojih ju je dosad štitio pokojnik. Kirchner je bio onaj koji je održavao mir među zakrvavljenim frakcijama peronizma, političkog pokreta iz kojeg je iznjedrio vlastiti položaj (kirchnerizam).

On je bio taj koji je nevjerojatnim klijentelizmom hranio pohlepnike, naročito među sindikatima s kojima se jedva vladalo (a bez njih se zapravo i ne može vladati). On je bio arhitekt argentinske vanjske politike, osobito u Južnoj Americi gdje je bio tajnik UNASUR-a, Saveza južnoameričkih država u kojem se prakticira socijalizam i povijesni obračun s imperijalnim kapitalizmom.

On je, napokon, obavljao prljave poslove kao što je bio ovaj posljednji sukob s vodećim medijima u zemlji, a koji su, jer ipak Argentina ima solidno i vrlo dobro novinarstvo, izgubili živce nad odviše frekventnim scenama korupcije i kršenja demokracije.

Jer, i to treba reći, Argentinu nisu vodili ministri, ni zastupnici i senatori, ni poduzetnici, već pokojnik, Cristina i par prijatelja. Da, upravo tako, formalnih sjednica kabineta nije uopće bilo jer je populizam predsjedničkog para, koji je neodoljivo podsjećao na avanturu Juana Dominga Perona i supruge mu Evite, bio cijeli okvir u kojem se odlučivalo o svemu, od državnog budžeta do imena kompanija kojima će država izići ususret.

Kirchner je doista bio jak čovjek. Bez te jakosti teško da bi se uspijelo u onomu što trezveni i korektni ljudi imaju priznati pokojnom političaru: hrabrost da se Argentina obračuna sa zločincima iz posljednje vojne diktature (koja je ostavila 30.000 žrtava, što mrtvih, što nestalih) i da uspostavi novi standard ljudskih prava. Ali koliko je on bio jak, toliko je Cristina bila slaba, pokušavajući naći pravu mjeru uloge koju tek sada mora naučiti pravo glumiti.

Dok su jučer i danas, uz povike simpatizera, Cristina, kolege predsjednici koji su došli na ispraćaj, ili figure poput Maradone, vršili dekor jedne neobične situacije (Kirchnera se počastilo u predsjedničkoj palači Casa Rosada umjesto, kako nalaže protokol, u parlamentu), postalo je jasno koliko je velika ta praznina nakon njegove smrti.

Šefovi peronizma neće čekati godinu dana po strani dok predsjednica uči vladanje. Kratko će trajati milost prema udovici koju sada svi sažaljevaju, čak i neki žestoki neprijatelji kao što je potpredsjednik zemlje Julio Cobos, koji s njom ne razgovara, niti je došao na ceremoniju. U zemlji u kojoj građani furiozno traže, ali i znaju prepoznati, alfa mužjaka koji će ih voditi, dani se počinju brojati iz nule.

'Fuerza Cristina!' (Budi jaka Cristino) glasi najčešća parola građana. Ako će predsjednica znati pokazati tu snagu koja se od nje traži, mogla bi to biti jedna neobično zanimljiva priča u jednoj od najneobičnijih zemalja svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi