nema kolektivnog ugovora

Anušić nezadovoljan, pozvao na hitan sastanak direktora i sindikalca iz ZTC-a

20.02.2024 u 13:41

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić pozvao je na hitan sastanak predstavnike Zrakoplovno-tehničkog centra, nezadovoljan time što u toj tvrtki još uvijek nije potpisan novi kolektivni ugovor

Na razgovor u Ministarstvo obrane, koji bi se trebao održati ovaj tjedan, pozvani su direktor tvrtke Ivica Vidović te čelnik sindikata Marijan Luketić, koji već duže od godinu dana neuspješno pregovaraju o, među ostalim, kolektivnom ugovoru i pravilniku o plaćama. Nakon što je Anušić početkom veljače potpisao Ugovor o održavanju materijalnih sredstava sa ZTC-om, koji je trebao rezultirati povećanjem plaća radnika i prihoda tvrtke kojoj poslovi s MORH-om čine 70-80 posto ukupnih poslova, dao im je rok do 16. veljače da postignu dogovor. Taj je datum prošao, novi kolektivni ugovor nije potpisan, a kako tportal neslužbeno doznaje, ni nema naznaka da će biti jer u tih 20-ak dana nije došlo ni do kakvog pomaka na bolje.

Nezadovoljni uvjetima rada i činjenicom da se predugo pregovara oko kolektivnog ugovora, dio radnika bio je i u bijelom štrajku, okončanom uoči ministrova potpisivanja ugovora, za što su se nadali da će im donijeti veće plaće.

  • +4
Ministar Anušić posjetio je ZTC u prosincu Izvor: MORH / Autor: F. KLEN

Kako tportal neslužbeno doznaje, Anušić je prilično nezadovoljan time što uprava i sindikat ZTC-a nisu postigli neki dogovor jer se očekivalo da će nakon potpisivanja ugovora sve ići zadanim tijekom te da će novi kolektivni ugovor, uz ostale dokumente, biti potpisan s obzirom na to da je njime predviđeno povećanje cijene sata rada, pa otvara vrata povećanju plaća. Također doznajemo da će Anušić objema stranama poručiti kako neće dozvoliti da se zbog nemogućnosti postizanja dogovora oštećuje tvrtka. Iako se prethodno neslužbeno moglo čuti da bi jedno od rješenja mogla biti smjena Vidovića, sada se navodno razmatra i to da se kao ispomoć dovede nekog sposobnog operativca u upravu, čiji je Vidović zasad jedini član i predsjednik.

  • +7
Održavanje protupožarnih aviona u ZTC-u Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic

Kako je tportal pisao u više navrata, radnici u ZTC-u duže vrijeme su nezadovoljni, među ostalim, niskim plaćama, nedostatkom kriterija za određivanje visine plaće i činjenicom da uprava ne želi potpisati novi kolektivni ugovor. Prethodno su iz sindikata najavljivali da će stupiti u pravi štrajk ne bude li uprava spremna na dogovor. ZTC je državna tvrtka koja se bavi održavanjem, među ostalim, protupožarnih kanadera i zračnih traktora te transportnih helikoptera Mi-171, kao i borbenih aviona MiG-21, pa je prilično jasno što bi značio štrajk u ZTC-u uoči protupožarne sezone koja bi ove godine zbog vremenskih uvjeta mogla početi i prije sredine lipnja.