slijedi povećanje plaća

Anušić potpisao novi ugovor sa ZTC-om, prekinut bijeli štrajk

02.02.2024 u 15:08

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić potpisao je u petak Ugovor o održavanju materijalnih sredstava sa Zrakoplovno-tehničkim centrom (ZTC), koji je temelj za povećanje plaća radnika te tvrtke, od kojih je dio bio u bijelom štrajku, neslužbeno doznaje tportal

Ugovor je potpisan na tri godine, a u njemu je, kako je pisao tportal, povećana cijena sata rada, što će rezultirati povećanjem plaća radnika, kao i prihoda ZTC-a, kojem poslovi s MORH-om čine 70-80 posto ukupnih poslova. Radnici koji su bili u bijelom štrajku u međuvremenu su ga, kako doznajemo, prekinuli i čekaju hoće li predsjednik Uprave Ivica Vidović provesti sve što je predviđeno potpisanim ugovorom i ispuniti ono što radnici traže već mjesecima, kao što je potpisivanje novog kolektivnog ugovora i pravilnika o plaćama, kojim bi se, među ostalim, uveli kriteriji za visine plaća. Neslužbeno doznajemo da uprava i sindikati imaju rok za to do 16. veljače. Anušić je prethodno najavio da će ZTC biti vraćen na Popis pravnih osoba od posebnog interesa za RH, s kojeg je skinut 2018., što je također jedan od zahtjeva radnika.

Kako je tportal pisao u više navrata, radnici u ZTC-u duže vrijeme su nezadovoljni, među ostalim, niskim plaćama, nedostatkom kriterija za određivanje visine plaće i činjenicom da uprava ne želi potpisati novi kolektivni ugovor. Zbog toga su neki od njih kraće vrijeme bili u bijelom štrajku, a prethodno su iz sindikata najavljivali da će stupiti u pravi štrajk ne bude li uprava spremna na dogovor.

  • +4
Ministar Anušić posjetio je ZTC u prosincu Izvor: MORH / Autor: F. KLEN

ZTC je državna tvrtka koja se bavi održavanjem, među ostalim, protupožarnih kanadera i zračnih traktora, transportnih helikoptera Mi-171, ali i borbenih aviona MiG-21, pa je jasno da bi bilo kakav štrajk mogao ugroziti sposobnost gašenja požara ili traganja i spašavanja, što se izvodi spomenutim helikopterima.