operacija KFOR-a

Anušić ispratio hrvatske vojnike na Kosovo: 'Da je situacija dobra, ne bismo ih slali'

20.05.2024 u 17:01

Bionic
Reading

Ministar obrane Ivan Anušić u ponedjeljak je svečano ispratio u zagrebačkoj vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi, 41. kontingent Oružanih snaga RH (HRVCON) u mirovnu operaciju KFOR-a na Kosovo, istaknuvši kako su dosadašnji kontingenti, s ukupno 1.888 vojnika, ocijenjeni odličnima

Snage 41. HRVCON-a KFOR čine pripadnici Motorizirane pješačke satnije, Zrakoplovne sastavnice, ISR sastavnice, Stožerne sastavnice, logističkih i obavještajnih nacionalnih elemenata potpore te medicinskog tima. U sastavu je 131 pripadnik Oružanih snaga, od toga osam žena, koji će zamijeniti 40. kontingent.

Anušić je u prigodnom govoru rekao da je prije nekoliko mjeseci posjetio 40. kontingent na Kosovu te istaknuo da je naša vojska i vojnici uvijek na dobrom glasu, i među najboljima. Izrazio je uvjerenje da će to i ovaj kontingent ponoviti.

Vojnicima je naglasio da nose odore i oznake pobjedničke vojske te poručio kako je siguran da će časno služiti misiju u koju će uskoro biti upućeni.

U izjavi za medije rekao je da situacija na Kosovu i u okruženju "nije onakva kakvu bi željeli imati" te da "nije zadovoljavajuća i nije dobra".

"Da je situacija dobra, ne bismo morali upućivati oružane snage u misiji KFOR-a. Nadamo se da će NATO i snage NATO-a i KFOR-a uspjeti stabilizirati situaciju, da ne dođe do bilo koje vrste ekscesa i bilo kakve ekspanzije nasilja", rekao je.

Dodao je i da je bilo nekoliko situacija koje su "bile granične".

  • +16
Ispraćaj 41. hrvatskog kontingenta u operaciju potpore miru KFOR na Kosovo Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

"Sve te situacije je izazvala srpska strana. Iz tog razloga je potrebno održavati mir i red na tom području. Prisutnost hrvatskog kontingenta i svih onih drugih koji su na Kosovu, to nam zasigurno daje za pravo da mislimo da će sigurnost na Kosovu biti održana i sačuvana", rekao je Anušić.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da je rat teška riječ jer do rata neće doći, poručivši da su zato naše snage tamo - da bi sačuvale mir.

"Mi smo vojska koja je spremna na odvraćanje, ne pripremamo se za nikakve napade i ratove, nego na odvraćanje. Moramo biti snažni i jaki da bismo odvratili svakoga tko pomisli da može ponoviti 1991. godinu, a kad govorimo konkretno o Kosovu, iskreno se nadam, i u Bosni i Hercegovini, da neće doći do eskalacije sukoba", istaknuo je Anušić.

Na svečanom ispraćaju bio je najavljen i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, no nije sudjelovao zbog drugih nepredviđenih obveza, a zamijenio ga je njegov savjetnik za obranu Ivica Olujić.

NATO operacija KFOR uspostavljena je rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 10. lipnja 1999., a primarne zadaće pripadnika Oružanih snaga RH su sprečavanje obnavljanja neprijateljstava, izgradnja sigurnosnog okružja, potpora međunarodnim humanitarnim naporima, osiguranje provedbe sklopljenih sporazuma te potpora razvoju kosovskih snaga sigurnosti.