INTELEKTUALCI IZ KAFIĆA BUBAMARA

'Antonija Bilić je neizravna žrtva lanjskog gay pridea'

24.05.2012 u 18:00

Bionic
Reading

'Antonija Bilić je neizravna žrtva lanjskog gay pridea u Splitu', skandalozna je tvrdnja koju je u Splitu izrekla 'skupina intelektualaca' koji se javno protive ponovnom održavanju Parade ponosa 9. lipnja ove godine. Smatraju da je nestala i vjerojatno ubijena djevojka nastradala jer je zbog osiguravanja prošlogodišnje splitske parade 'tisuće policajaca na četiri dana povučeno iz potrage'

Desetak viđenijih Splićana, mahom iz desničarskih krugova, okupilo se u kafiću Bubamara na Žnjanu kako bi objavilo svoje protivljenje 'teroru manjine nad većinom'. Predvodi ih povjesničar Stjepan Lozo, zatim Guido Piasevoli, a tu su još profesorica Tatjana Alajbeg, novinar Joško Čelan, kipar Miroslav Klarić, bivši ravnatelj Glazbene škole Gordan Sladoljev, kustosica Galerije Meštrović Barbara Kovačić-Domančić, odvjetnik Željko Ostoja, osnivač Hrvatske ratne mornarice Miroslav Lozina te Marko Džaja. Skupili su novinare, pokazali svoje transparente i najavili podnošenje kaznenih prijava ako se dozvoli održavanje Split Pridea.

'Ako se uskrati suglasnost za najavljenu paradu, spriječit će se nasilje nad nedužnim sugrađanima i zaštiti najslabije u našoj političkoj zajednici, a to danas nisu oni koji paradiraju u povorkama', smatra Lozo. Po njihovim informacijama, gradonačelnik Željko Kerum je 'vrlo blizu odluci o zabrani održavanja parade'. Razmišljali su, kažu, i o raspisivanju referenduma jer vjeruju da se 80 posto Splićana protivi ovoj manifestaciji, no za ovu godinu već je kasno - stoga traže njeno otkazivanje, ili barem održavanje na drugoj lokaciji. U suprotnom, vjerojatno će organizirati kontraprosvjed.

Koordinatorica udruge Domine Mirjana Kučer, pak, smatra da je potpuno bespredmetno uopće raspravljati o tim zahtjevima. 'Radi se o ustavnim i zakonskim pravima, besmisleno je odlučivati o tome imaju li ljudi pravo na slobodno okupljanje i izražavanje mišljenja, stavova i potreba. Gay Pride nikoga ne ugrožava', kaže Kučer.

Splitski dogradonačelnik Jure Šundov potvrdio je da je gradska uprava primila zahtjev iz kafića Bubamara te najavio da će se osnovati 'ekspertni tim' sastavljen mahom od pravnih stručnjaka. 'Rješenje za povorku 9. lipnja već je izdano, no dužni smo razmotriti opravdanost i zakonitost svakog zahtjeva koji zaprimimo. Dakle, nakon sastanka s policijom objavit ćemo konačnu odluku i razloge za to', kazao nam je Šundov. On osobno tvrdi da 'uopće nema stav' o gay paradi te da su od njegova osobnog mišljenja puno bitnije 'formalno-pravne činjenice'.

'U svakom slučaju, suprotna mišljenja su dozvoljena, ali nasilje i necivilizirano ponašanje nisu', kaže Šundov.