PROMJENE U PRAVOSUĐU

Antikorupcijski paket: Sucima više norme i stalna provjera imovine

05.05.2021 u 09:59

Bionic
Reading

Sucima se podiže norma, a tko želi moći će tražiti provjeru njihove imovine, piše u srijedu Jutarnji list, najavljujući tzv. antikorupcijski paket ministra pravosuđa Ivana Malenice.

Objava imovinskih kartica sudaca i državnih odvjetnika dobiva pravi smisao. Stvoreni su, naime, uvjeti za njihovo provjeravanje, što znači da od sada svaki građanin koji sumnja u istinitost podataka koje su suci ili tužitelji dostavili o svojoj imovini to može prijaviti Državnom sudbenom vijeću (DSV) ili Državnoodvjetničkom vijeću (DOV) ako je riječ o tužiteljima i odmah će se pokrenuti postupak provjere.

U Ministarstvu pravosuđa i uprave ističu da prijave mogu biti anonimne, a DSV i DOV dobili su u ruke iste alate za provjeru kakve ima i Povjerenstvo za utvrđivanje sukoba interesa, koje je nadležno za imovinske kartice političara. Utvrdi li se da podaci o imovini nisu točni protiv pravosudnog dužnosnika moći će se pokrenuti stegovni postupak.

Traži se i veća učinkovitost pa će se tako sucima povećati norme. Osim toga, više neće vrijediti pravilo da suci mogu prolaziti i s 80 posto ostvarene norme, nego će se od njih tražiti stopostotna učinkovitost.

Plan je uvesti i sigurnosne provjere za sve suce, svakih pet godina.

Setu antikorupcijskih mjera u pravosuđu pripada i javna objava presuda. Kazneni postupci trebali bi se ubrzati, a tome treba doprinijeti uvođenje elektroničke komunikacije i u ovoj vrsti suđenja te vođenje rasprava na daljinu.

Novost je i uvođenje tonskog snimanja rasprava, što bi suđenja trebalo učiniti dvostruko bržima, donosi Jutarnji list.