zbog izjava šefice suda

Vidović Krišto od DSV-a traži utvrđivanje djelovanja Trgovačkog suda u Osijeku

20.04.2021 u 15:08

Bionic
Reading

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto izvijestila je utorak kako je uputila dopis svim članovima Državnog sudbenog vijeća (DSV) sa zahtjevom za utvrđivanjem činjenica i načina djelovanja na Trgovačkom sudu u Osijeku.

"Naime, v. d. predsjednice Trgovačkog suda, koja više od četiri godine obnaša dužnost predsjednice suda, javno je izjavila da je na to mjesto imenovana nakon što je to zahtijevala grupa poduzetnika iz Slavonije", rekla je zastupnica na konferenciji za novinare u Saboru.

U prijevodu, sutkinja otvoreno, bez srama priznaje da je na tu dužnost postavljena voljom jedne interesne skupine, objasnila je.

Naglasila je kako je to eklatantno kršenja hrvatskog Ustava, koji je pravosuđe definirao kao neovisno. "Ovakvi utjecaji, kao opisani, dokazuju da to pravosuđe služi interesnim skupinama, a ne građanima“, rekla je Vidović Krišto.

"Ako DSV ne postupi po zakonu, ovu ću problematiku dignuti na europsku razinu", najavila je.

Zastupnica kaže i kako joj se građani gotovo svakodnevno obraćaju zbog protuzakonitog djelovanja hrvatskog pravosuđa, da su zloporabe sudova postale takve da ugrožavaju svakodnevnicu hrvatskog čovjeka.

Za tri dana deložirat će sedmeročlanu obitelj, jer je sud kao temelj tužbe prihvatio ugovor jedne "skandalozne banke u kojem su svi iznosi zacrnjeni", navela je Vidović Krišto i dodala da su rezultati pravosuđa uvijek isti - običan hrvatski građanin je gubitnik, a moćnici uvijek dobitnici.

Jedan od razloga tog "neizdrživog stanja u pravosuđu" vidi i u načinu imenovanja sudaca, ali i kontroli zakonitosti njihova rada.

Ako se u Bavarskoj, saveznoj njemačkoj pokrajini, uvela obvezna sigurnosna provjera sudaca na lojalnost Ustavu i zakonu, onda je identična provjera neminovna i u Hrvatskoj, rekla je Vidović Krišto, dodavši da kod nas treba i provjera na legalnost stečene imovine sudaca.