PRAVNIK I KRIMINALIST

Tportal doznaje: Policija kazneno prijavila splitskog vijećnika Franića jer je krivotvorio račun za ženin BMW uvezen iz Njemačke

21.12.2021 u 13:47

Bionic
Reading

Splitski gradski vijećnik Ante Franić, inače SDP-ov kandidat za gradonačelnika koji se samo dva mjeseca nakon izbora razišao sa svojom strankom i postao nezavisni, prošlog tjedna kazneno je prijavljen zbog krivotvorenja isprava, doznaje tportal

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje i utvrdila da je koncem 2019. godine Franićeva supruga u Njemačkoj kupila automobil (BMW 1), nakon čega kupnju nije prijavila Carinskoj upravi. Četiri mjeseca kasnije, u travnju prošle godine, sam Franić pojavio se u Stanici za tehnički pregled u Solinu i sa svojom osobnom iskaznicom pokušao registrirati automobil, pri čemu je priložio falsificirani račun. Time je 's ciljem izbjegavanja prekršajne odgovornosti svoje supruge' doveo u zabludu službenike Stanice za tehnički pregled koji su mu odobrili registriranje automobila na njegovo ime.

Nakon višemjesečne provjere splitski gradski vijećnik stoga je kazneno prijavljen za dva kaznena djela: za krivotvorenje isprave, za što je predviđena zatvorska kazna do tri godine zatvora, te za ovjeravanje neistinitog sadržaja, za što mu prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina.

Što kažu u policiji?

Na upit tportala u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj potvrdili su, bez navođenja identiteta, da je dovršeno kriminalističko istraživanje te da je kazneno prijavljen 39-godišnjak. Ova informacija, inače, nije se našla u redovitom policijskom biltenu u kojemu se na dnevnoj razini obavještava javnost o značajnijim događajima i dovršenim istragama.

'Policijski službenici PU splitsko-dalmatinske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim muškarcem. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja kaznenih djela krivotvorenje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja na način da je izradio ili pribavio krivotvoreni račun o kupnji vozila na svoje ime jer treća osoba koja je kupila vozilo 2019. godine nije u roku od 15 dana od izdavanja računa izvršila prijavu nadležnoj carinskoj upravi, a bila je to dužna napraviti. Nadalje, 39-godišnjak je u travnju 2020. godine s ciljem registracije vozila djelatnicima stanice za tehnički pregled uz osobnu iskaznicu priložio krivotvoreni račun o kupnji vozila kao dokaz o vlasništvu istog te je djelatnike stanice za tehnički pregled doveo u zabludu da se radi o originalnom računu. Temeljem dostavljene dokumentacije vozilo je registrirano i izdana je prometna dozvola. Protiv 39-godišnjaka će biti nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava. O svemu utvrđenom bit će izviještena i nadležna Carinska uprava kako bi bila u mogućnosti poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti', odgovorili su za tportal iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Ante Franić trenutno je jedan od najeksponiranijih splitskih gradskih vijećnika, žestok kritičar gradske vlasti koji svojim poprilično živopisnim i neobuzdanim istupima izaziva pažnju medija, ali često dolazi i u situacije na rubu fizičkog sukoba, kao što se dogodilo prošlog tjedna u njegovu okršaju s vijećnikom Mosta Josipom Markotićem.

Ironija će htjeti da se u svom službenom životopisu u predizbornoj kampanji predstavljao kao 'pravnik i kriminalist' koji se nakon karijere u privatnom sektoru odlučio posvetiti odvjetništvu. Po podacima Hrvatske odvjetničke komore, trenutno je zaposlen u zagrebačkom odvjetničkom društvu Jukić i partneri kao vježbenik.

Ante Franić: Sve su to političke igre

Kontaktirali smo i s Antom Franićem: on tvrdi da se u ovom slučaju radi o 'političkim manipulacijama'.

'Prava istina je da sam kupio taj automobil i platio ga sa svog bankovnog računa, trgovac je napravio problem. Ovaj predmet razvlači se još od početka predizborne kampanje, ali tada ga nisu uspjeli iskoristiti protiv mene. Sada su očito procijenili da postoji mogućnost novih izbora, pa su ga izvukli. Radi se o političkim igrama', rekao je Franić za tportal.

Ne vjeruje da je protiv njega uopće podnesena kaznena prijava 'jer još uvijek nije pozvan u Državno odvjetništvo'.

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Splita Franić je postao gotovo pa slučajno: neslužbene informacije govore da je isturen nakon što se u stranci, kadrovski devastiranoj još od doba Ive Baldasara, nitko drugi nije želio prihvatiti te dužnosti. U stranku se, inače, učlanio tek 2016. godine.

  • +2
Ante Franić Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Na samim izborima osvojio je tek 4856 glasova, odnosno 7,44 posto, dok je SDP-ova lista dobila nešto više, 6225 glasova, te tako dobila pravo na tri mjesta u Gradskom vijeću. Franić je bio jedini kandidat većih stranaka koji je na izborima osobno dobio manje glasova od stranačke liste koju je predvodio.

Upravo zbog blamaže oko izbora kandidata za gradonačelnika, a potom i Franićevih nekontroliranih istupa u Gradskom vijeću zaključenih razlazom sa strankom, donedavni predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur objavio je da se ne namjerava više kandidirati za taj položaj. Novim predsjednikom nedavno je postao Damir Barbir.