TIJESNA RAZLIKA

Anketa: Većina Britanaca želi ostati u EU-u

23.06.2016 u 13:32

  • +5

Brexit

Izvor: Reuters / Autor: Hannibal Hanschke

Bionic
Reading

Ispitivanje javnog mišljenja koje je provela agencija Ipsos MORI pokazuje da će 52 posto britanskih birača glasati za ostanak, a 48 za izlazak Britanije iz EU-a na referendumu koji se održava u četvrtak

U anketi su ispitane 1.592 osobe u utorak i srijedu do 21 sat po narudžbi lista Evening Standard.

Britanci odlučuju o budućnosti svoje zemlje odgovarajući na referendumsko pitanje: 'Bi li Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo ostati članicom Europske unije ili je napustiti?'

Oko 41 tisuće birališta diljem zemlje otvoreno je od sedam do 22 sata po mjesnom vremenu, a pravo glasa ima oko 45 milijuna ljudi.

Prvi rezultati očekuju se oko ponoći, a službene će središnje izborno povjerenstvo objaviti u petak ujutro.

Merkel se nada da će se Britanci izjasniti za ostanak u EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak kako se nada da će se Britanci izjasniti za ostanak u Europskoj uniji na referendumu koji nervozno prate financijska tržišta i političari diljem svijeta.

Merkel je rekla kako se ona zalaže da se sve članice EU-a sastanu nakon britanskog referenduma kako bi razmotrili budućnost Europske unije, a ne samo šest zemalja osnivača ili članice eurozone.

'Naravno da se nadamo odluci da će građani Velike Britanije ostati u Europskoj uniji', kazala je Merkel dodajući da će summit EU-a u utorak i srijedu pružiti priliku za mirnu raspravu.

'Mislim da se razmatranja trebaju nastaviti s 28 (članica) tamao gdje je moguće a u drugom slučaju s 27, ali ja se nadam da bi mogli ostati s 28', dodala je.