GETA ZA NEŽELJENE

Amsterdam gradi 'kvartove za ološ'

04.12.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Amsterdam će dobiti 'kvartove za ološ': neprijatni susjedi i antisocijalni stanari bit će protjerani iz grada te smješteni u prikolice i kontejnere pod stalnim policijskim nadzorom, javlja britanski Telegraph

Glavni grad Nizozemske već sada ima specijalnu jedinicu lokalne vlasti za identificiranje najgorih prekršitelja zakona kojima sljeduje obvezan šestomjesečni tečaj pravilnog ponašanja. Izbacivanje iz stanova i beskućništvo realna je prijetnja za problematične obitelji iz programa socijalnog stambenog zbrinjavanja, stanare koji se ne uspijevaju poboljšati ili odbiju surađivati sa specijalnim jedinicama.

Eberhard van der Laan
, gradonačelnik Amsterdama iz redova Laburističke stranke, sastavio je plan težak 810.000 funti za godišnje procesuiranje 13.000 žalbi vezanih uz antisocijalno ponašanje. Prema njegovim riječima, dugoročno šikaniranje susjeda često rezultira odlaskom stanara koji poštuju zakon umjesto udaljavanja neprijatnih susjeda.

'Ovaj svijet okrenut je naopako', rekao je gradonačelnik.

Projekt uključuje uvođenje specijalnog SOS telefona i sustava prijavljivanja 'međususjedskih' problema.

Nova kažnjenička naselja nazvana su 'kvartovima za ološ' jer plan ocrtava prošlogodišnji prijedlog Geerta Wildersa, čelnika nizozemske ekstremne desnice, za obračun s problematičnim stanarima.

'Uporne prekršitelje zakona trebalo bi silom maknuti iz njihovih susjedstava i poslati u naselje za ološ. Smeće treba staviti na jedno mjesto', sugerirao je Wilders prošle godine.

Život u kontejneru

Novine Dutch Parool pišu da politika 'odstranjivanja ološa' nijenova: u 19. stoljeću prekršitelji su se silom premještali u selaDrenthe i Overijssel kod Amsterdama. I danas u Nizozemskoj postojinekoliko manjih sličnih projekata: u Amsterdamu je, primjerice, postavljeno desettransportnih kontejnera za prekršitelje zakona koji tamo žive pod24-satnim nadzorom policije i socijalnih službi.

Glasnogovornik gradonačelnika opovrgava da je novi projekt kazna za 'ološ' i naglašava da se stambenim jedinicama treba poticati dobro ponašanje.

'Cilj nije nagrađivanje onih koji se loše ponašaju peterosobnim stanom i vrtom. Ovo bi ih trebalo odvratiti od lošeg ponašanja', rekao je glasnogovornik.

Strog pristup gradonačelnika u suprotnosti je s čuvenom amsterdamskom tolerancijom prema prostituciji i lakim drogama te odražava čvršći stav prema antisocijalnom ponašanju koje se ne podvodi pod kriminal.

Prema novim odredbama, od siječnja iduće godine žrtve se više neće morati seliti da bi izbjegle svoje mučitelje, već će se potonji premještati u nove jedinice. Već su uspostavljeni područni timovi koji će na lokalnoj razini uočavati probleme i sastavljati izvještaje o neprijatnim susjedima.

'Naučili smo lekciju iz prošlosti. Susjedstvo se može nositi s jednom problematičnom obitelji, no ukoliko takvih ima više, dolazi do eskalacije problematične situacije', zaključuje gradonačelnikov glasnogovornik.