POSLOVANJE NAKON 11. RUJNA

Amerikanci opsjednuti nevidljivim neprijateljem

12.09.2011 u 11:36

Bionic
Reading

Teroristički napadi na SAD 11. rujna iz temelja su promijenili način funkcioniranja američkih kompanija, koje su u manje od 24 sata od rušenja nebodera na Mahnattanu počele vršiti provjere vlastite sigurnosti. Promjene su izvršene u svim segmentima poslovanja, od jačanja zaštite komunikacijskih strategija i sigurnosti zaposlenika, do intenzivirane provjere novih djelatnika, procjene rizika i planiranja hitne evakuacije

Ubrzo nakon napada donesen je niz federalnih planova i protuterorističkih zakona koji su prisilili neke sektore, poput zrakoplovstva, na unapređivanje sustava sigurnosti, piše francuski Les Echos. Od 2001. do danas kemijska industrija potrošila je, primjerice, čak 10 milijardi dolara na dodatne sigurnosne mehanizme. Sektor nuklearne energije i 104 američke nuklearke investirali su 2,1 milijarde dolara u opremu i ljudske resurse, uključujući 8.000 naoružanih zaštitara – 30 posto više u odnosu na razdoblje prije 10 godina – kako bi osigurale poslovanje.

Sektor zaštite i osiguranja doživio je neviđeni procvat. Russ Lauria, direktor ITC Sigurnosti, napominje da je prošlo vrijeme kada su zaštitari sjedili iza pulta. 'Trenirani su da uoče bilo kakvo sumnjivo ponašanje, pakete, parkirane automobile, osobe koje fotografiraju zgrade i objekte', kaže Lauria. Sigurnosni sektor se profesionalizirao na svim razinama, od biometrije do poslovne špijunaže. 'Kompanije su ranije sve obavljale same, a sada je uvedena obavezna kontrola svih potencijalnih rizika, pd požara do cyber terorizma.'

Tisuće milja od Manhattana, u blizini Minneapolisa, 40 milijuna ljudi svake godine prođe kroz vrata velikog šoping centra Mall of America, koji osigurava 150 zaštitara, agenata u civilu i pasa koji tragaju za eksplozivnim napravama. 'Također provodimo nasumične provjere svojih 11.000 zaposlenika. Noću su parkirališta zatvorena, a ormarići za djelatnike su pod nadzorom', kaže glasnogovornik centra Dan Jasper.

Slijedeći taj primjer, mnogi poslodavci redovito provjeravaju biografije svojih radnika. 'Svake dvije godine provjeravamo jesu li naši uzorni zaposlenici u međuvremenu postali kriminalci', kaže Russ Lauria. Louis Caprioli, konzultant Geos Grupe, tvrdi da je temeljita provjera biografije obavezna, 'čak i ukoliko to znači da moramo konzultirati FBI'.

Granice poslovanja tvrtki više nisu tako jasne kao što su to bile ranije, jer se mnoge njihove aktivnosti sada koordiniraju s javnim institucijama, uključujući osposobljavanje njihovih djelatnika od strane federalnih agencija. Velike korporacije poput General Motorsa ili Coca-Cole zapošljavaju bivše policajce, protuobavještajne stručnjake i vatrogasce, a posao sigurnosnog menadžera proširio se na cijeli niz dodatnih uloga, od prevencije, preko zaštite, do kriznog menadžmenta.