UZ BOK PETOJ GENERACIJI

Amerikanci moderniziraju i nadograđuju grčke F-16 koje Atena namjerava prodati Hrvatskoj

30.12.2019 u 13:12

Bionic
Reading

Grčko ministarstvo obrane potpisalo je sredinom prošlog tjedna sporazum s američkim proizvođačem vojne opreme Lockheed Martin o modernizaciji i nadogradnji flote borbenih aviona tipa F-16 u idućih sedam godina, a riječ je o aparatima među kojima su i oni što ih je Atena nudila na prodaju Hrvatskoj

Grčki ministar obrane Nikos Panagiotopoulos kazao je u grčkom parlamentu kako će 84 lovca biti modernizirana do 2027. godine primjenom unaprijeđene tehnologije u okviru programa čija je vrijednost procijenjena na 1,7 milijardi dolara.

Prema Panagiotopoulosovim riječima, brzina modernizacije ovisit će o tome koliko će aviona ostati u aktivnoj službi.

Prema pisanju službenog lista američke vojske, ugovorena je nadogradnja za lovce tipa F-16C/D Block 52+ i Block 52M na najnoviji standard F-16V Block 70/72, odnosno F-16 Viper. Ta modernizacija omogućit će grčkim 'šesnaesticama' borbene mogućnosti kakve imaju samo američki zrakoplovi pete generacije poput F-35 Lightning II.

Grčko ratno zrakoplovstvo ovu modernizaciju smatra važnim korakom za kompatibilnost s višenamjenskim avionom F-35 ukoliko se Atena u budućnosti odluči za kupnju tih najmodernijih američkih zrakoplova namijenjenih za blisku zračnu podršku i borbu te napade na zemaljske ciljeve.

  • +5
Grčki F-16 Izvor: EPA / Autor: STEFANOS RAPANIS

Iako avioni grčkog ratnog zrakoplovstva tipa F-16C/D Block 30 i Block 50 nisu uključeni u nadogradnju, očekuje se da će oni uskoro dobiti opremu doniranu s nadograđenih platformi. Riječ je o avionima koje je Grčka nudila na prodaju Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i koji su prema pisanju specijaliziranih medija u vrlo dobrom tehničkom stanju te s mnogo preostalih sati letnog resursa jer zbog nedostatka novca u grčkom ministarstvu obrane ti lovci nisu nakupili znatan broj satova naleta.

Hrvatsko ministarstvo obrane je na prvom natječaju ocijenilo grčku ponudu kao nepotpunu, no proizvođač Lockheed Martin smatra kako te lovce, koji su tek na pola životnog vijeka, može uspješno modernizirati na verzije Block 50/52, pa čak i na verzije Block 70/72, iako su oni proizvedeni krajem 80-ih godina prošlog stoljeća. Prema još uvijek službeno nepotvrđenim informacijama, hrvatsko Ministarstvo obrane će na ponovljenom natječaju zahtjeve za rabljene avione F-16 poslati Grčkoj, Norveškoj i Izraelu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Military News

Američki State Department odobrio je grčki dogovor s Lockheed Martinom još 2017. godine, navodeći da Sjedinjene Države pomažu poboljšanju sigurnosti NATO-va saveznika kojeg smatraju važnim partnerom za političku stabilnost i gospodarski napredak u Europi. Valja napomenuti kako je Grčka tijekom financijske krize bila suočena s višegodišnjim smanjenjem vojnog proračuna. Zabrinuta zbog vojne ekspanzije Turske, Grčka je prethodnih godina proširila obrambene veze sa SAD-om.

Državni tajnik Mike Pompeo tijekom posjeta Ateni u listopadu potpisao je revidirani sporazum o obrambenoj suradnji s Grčkom, kojim su proširene američke vojne aktivnosti u tri grčke baze i povećane operacije u američkoj pomorskoj bazi na Kreti.

Ugovor o modernizaciji idućih dana trebao bi biti podnesen grčkom parlamentu na ratifikaciju.