vladino povjerenstvo

Hrvatska odlučila tražiti ponude za borbene avione od šest država, ali konkretan zahtjev još nije poslala nijednoj

27.12.2019 u 09:28

Bionic
Reading

Iako je od sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj su supredsjedatelji Međuresornog Vladina povjerenstva za nabavu borbenog aviona obavijestili da su odabrane države kojima će se uputiti zahtjevi za ponudama prošlo 17 dana, taj dokument nije upućen na adrese njihovih vlada, piše u petak Jutarnji list

Potvrdio je to za Jutarnji list i glasnogovornik Vlade Marko Milić. Na adrese zainteresiranih strana nije upućen zahtjev za ponudom (RFP). Predviđeno je da odgovarajuća služba MORH-a, na temelju odgovarajuće odluke Međuresornog povjerenstva, uputi zahtjeve za ponudom, stoji u odgovoru Jutarnjem listu.

Prema informacijama tog dnevnika, Međuresorno povjerenstvo je na temelju iskazanog interesa definiralo šest država kojima treba uputiti zahtjeve za konačnu ponudu. Ponude bi trebale uključivati dva nova tipa aviona i četiri rabljena.

Kao što je poznato, zahtjev za iskaz interesa za ponudu višenamjenskog borbenog aviona upućen je na 26 potencijalnih ponuditelja, a zaprimljeno je pet iskaza interesa za nove i osam iskaza interesa za rabljene avione.

Analizom je utvrđeno da taktičko-tehničkim zahtjevima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odgovaraju dva tipa novih i četiri tipa rabljenih aviona. Tako bi zahtjev za novi F-16 blok 70/72 trebao biti upućen Sjedinjenim Američkim Državama te Švedskoj za novi Gripen JAS 39 C/D verziju.

Zahtjevi za rabljene avione F-16 trebali bi se uputiti Grčkoj, Norveškoj i Izraelu, a Italiji za Eurofighter Typhoon. To bi značilo da su iz utrke otpale francuske ponude za Dassault Rafale i Mirage 2000. Također, otpala je i američka ponuda za F-35, avion pete generacije.

Ako zahtjevi za konačnim ponudama budu upućeni na gore navedene adrese, najveće iznenađenje je svakako ponuda Izraela i za novi natječaj nakon blamaže na prošlom natječaju, kada od SAD-a nisu uspjeli ishoditi dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj, donosi Jutarnji list.