ANKETA WASHINGTON POSTA

Amerikanci bi radije večerali s Obamom nego Romneyjem

15.09.2012 u 12:15

Bionic
Reading

Približava se 6. studenoga, dan kad će Amerikanke i Amerikanci birati predsjednika i sve je više istraživanja javnog mnijenja koja prate u kojem smjeru se okreće biračko tijelo. Rezultati anketa objavljenih ovoga tjedna izuzetno se važni budući da pokazuju tko je od dvojice kandidata, sadašnjeg predsjednika Baracka Obame i njegova republikanskog konkurenta Mitta Romneyja bolje iskoristio stranačku konvenciju

A čini se da su demokrati u tome bili bitno uspješniji, jer je od završetka velikog skupa u gradu Charlotte u saveznoj državi Sjeverna Karolina popularnost predsjednika u stabilnom rastu.

Glavno je pitanje oko kojeg se vode ovogodišnji izbori ekonomija i to su jednodušno zaključile sve ankete. Američke birače zanima tko će im vratiti izgubljena radna mjesta, tko će nastaviti jamčiti gospodarski rast i osigurati više novca u džepu.

Kako sada stvari stoje, sve više ih smatra da će na tom planu biti uspješniji Obama.

Bitka za Senat

Osim pak predsjedničkog sraza, veliku pozornost treba posvetiti iizborima za Zastupnički dom, gdje su republikanci prije dvije godinevratili većinu, a čini se da će je i sačuvati. Ključna će stoga bitiborba za Senat gdje demokrati imaju većinu, ali također ima naznaka dabi se mogla smanjiti. U tom bi slučaju pred Obamom bile teške četirigodine jer bi imao Kongres kao protivnika. A protekle su dvije godinepokazale kako je teško voditi politiku s neprijateljski nastrojenimzakonodavnim tijelom. 

Ovaj prvi tamnoputi američki predsjednik je osim toga, kako ističe posljednja anketa koju su zajednički proveli Washington Post i televizijska mreža ABC, bitno bliži američkim biračima od bogatog Mitta Romneyja.

Tako na pitanje 'koji od dvojice kandidata biste htjeli da vas njeguje u slučaju bolesti' gotovo da nema dvojbe - 49 posto želi Obamu, 36 posto Romneyja, a 11 posto nijednog.

Kad je pak riječ o tome kojeg bi od njih dvojice radije pozvali na večeru kod svoje kuće ispitanici su još jasniji - 52 posto bi pozvalo Obamu, a samo 33 posto Romneyja, a šest posto ne želi nijednoga.

Obamu kao lojalnog prijatelja vidi 50 posto ispitanika, a Romneyja svega 36. Kad bi se pak država usporedila s brodom u oluji, 46 posto ispitanika bi za kapetana radije vidjelo Obamu, 43 posto Romneyja, a sedam posto nijednog.

Kad je pak o općem rejtingu riječ, čini se da Obama učinio veliki korak nakon konvencije, jer su do tada ankete govorile o izjednačenosti kandidata, da bi sada Obama počeo ostvarivati prednost.

Prema posljednjem istraživanju koje su proveli Reuters/Ipsos, predsjednika Obamu podržava 48 posto ispitanika, a Romney je ostao na 41 posto i to među vjerojatnim glasačima.

Za Obamin je tabor posebno važno to što i ostale ankete idu u tom smjeru pa mu tako i Gallup donosi prednost od šest posto. Osim toga, došlo je i do znatnog porasta broja ispitanika koji smatraju da se zemlja kreće u pozitivnom smjeru - prošli tjedan ih je bilo 39 posto što je najviši postotak od travnja 2010. godine.

Tom se stavu protivi 55 posto ispitanika.
No jasno je da je do izbora još dovoljno vremena i za promjene, a dosta će toga ovisiti i o predsjedničkim debatama - prva će biti 3. listopada.

No ako Obama ne napravi neku veliku pogrešku i ako ne dođe do značajnijeg pada u broju otvorenih radnih mjesta, čini se da ide prema osvajanju drugog mandata u Bijeloj kući. Naime, Romney je pokazao da ne zna iskoristiti priliku ni kad mu je ponuđena.

Njegov napad na Obamu nakon ubojstva američkog ambasadora u Libiji bio je neprimjeren i to su mu zamjerili birači, ali i brojni članovi njegove stranke.