NE PALI NI NATO

Amerikance ne zanimaju ulaganja u Hrvatsku

25.09.2009 u 15:21

Bionic
Reading

Hrvatska javnost je slavodobitno i s izrazitim simpatijama prenijela malu anegdotu po kojoj je američki predsjednik Barack Obama hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića svojoj supruzi Michelle predstavio kao jednog od najboljih prijatelja SAD-a u NATO-u. Od NATO-a su u Hrvatskoj bila velika očekivanja, ali unatoč komplimentima i dobroj političkoj suradnji, ekonomski debelo kaskamo za Amerikom

Prema informacijama Američke trgovinske komore u Hrvatskoj, više od godinu dana nisu imali nikakve upite bilo kojeg ozbiljnijeg investitora o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku!

Još za vrijeme posjeta bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha Hrvatskoj, tadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader, pred sam ulazak u NATO, tvrdio je da Hrvatska nikada nije imala bolji i sigurniji međunarodni položaj. Naglasio je tada da članstvo u NATO-u, pogotovo u vrijeme 'najteže ekonomske krize novoga svijeta', znači i suradnju s najjačim trgovinskim partnerima, odnosno pripadnost euroatlantskom tržištu kao pokretaču svjetskog gospodarstva.

Danas smo članovi NATO-a skoro već pet mjeseci i prošlo je nešto više od godinu dana od posjeta Georgea W. Busha Hrvatskoj, a isto toliko vremena u Hrvatsku nije stigao upit nijednog ozbiljnog američkog investitora o mogućim ulaganjima u gospodarstvo naše zemlje.

Damir Vucić i
z Američke trgovinske komore u Hrvatskoj kaže da je tome uzrok globalna recesija, ali prilikom ulaska u NATO uvjeravalo nas se da će ulaganja biti, unatoč krizi.

Američke tvrtke su prisutne na našem tržištu kroz predstavništva ili kao samostalna poduzeća dugi niz godina te ulažu u različite industrije, kaže Vucić, od farmaceutike, metalurgije, ICT-ja, hotelijerstva, nekretnina, energije, trgovine, medija, obrazovanja, konzaltinga, prehrane.

A od ulaska u NATO - ništa!