potpisao putin

Američko veleposlanstvo u Moskvi smanjuje konzularne usluge; prestaju se obrađivati nemigrantske vize

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2021 11:20
  • Objavljeno 30.04.2021 u 11:19
Moskva

Moskva

Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Američko veleposlanstvo u Moskvi priopćilo je u petak da će od 12. svibnja smanjiti broj konzularnih usluga koje pruža nakon što je Rusija uvela ograničenja na zapošljavanje lokalnog osoblja

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošli je tjedan potpisao zakon kojim se ograničava broj lokalnog osoblja koje radi u stranim diplomatskim misijama i drugim agencijama te naložio vladi da sastavi popis "neprijateljskih" država na koje će se primjenjivati ​​ograničenja.

Odnosi između Rusije i SAD-a na niskoj su razini, kao u doba Hladnog rata.

"Od 12. svibnja američko veleposlanstvo u Moskvi smanjit će konzularne usluge te će uključivati samo nužne usluge građanima SAD-a i vrlo ograničen broj useljeničkih viza u hitnim slučajevima", stoji u priopćenju veleposlanstva.

"Neimigrantske vize za nediplomatska putovanja prestat će se obrađivati", dodaje se.

Veleposlanstvo navodi da je zbog poteza ruske vlade prisiljeno smanjiti konzularnu radnu snagu za 75 posto te da pružanje hitnih usluga u Rusiji može biti odgođeno ili ograničeno jer je osoblju bilo ograničeno putovanje izvan Rusije.

Također je pozvalo američke građane u Rusiji da se pridržavaju krajnjeg roka do 15. lipnja koji je postavila ruska vlada kada istječe privremeno produljenje viza, boravišnih dozvola i imigracijskih dokumenata".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!