'SOVJETSKI KREMLJ'

Verbalna paljba po Rusiji u EU parlamentu; u raspravu se uključili i hrvatski zastupnici

28.04.2021 u 22:31

Bionic
Reading

Šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je u srijedu u Europskom parlamentu kako se čini da Rusija namjerno produbljuje sukob sa Zapadom a velika većina eurozastupnika osudila je posljednje poteze ruskih vlasti na istoku Ukrajine i u sporu sa Češkom te zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

U raspravi s europarlamentarcima o slučaju Alekseja Navaljnog, gomilanju ruskih vojnih snaga na ukrajinskim granicama i operaciji ruske tajne službe u Češkoj Borrell je poručio “da se moramo pripremiti na dugo i teško razdoblje u našim odnosima s Rusijom”.

“Vidim zabrinjavajući trend kod ruskih vlasti koje, čini se, namjerno produbljuju sukob sa Zapadom, sa nama”, rekao je Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku .

“Naši odnosi s Rusijom nastavljaju se pogoršavati i sada su na najnižoj razini. Nažalost, ne možemo isključiti da se ta negativna tendencija neće nastaviti i dosegnuti još opasniju razinu”, ocijenio je Borrell u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Kazao je i kako je ipak potrebno naći “modus vivendi” u odnosima s Rusijom kako bi se izbjegla “permanentna konfrontacija sa susjedom koji je, čini se, odlučio djelovati kao suparnik”.

“Rusija mora prestati s provokacijama”

“Rusija mora prestati sa svojim provokacijama”, rekao je Borrell i dodao da se Rusija mora prestati pretvarati da je “neutralni medijator” u Ukrajini.

Rusija je prošloga mjeseca rasporedila više desetaka tisuća vojnika blizu granice s Ukrajinom i organizirala veliku vojnu vježbu na Krimu.

“Do sada Rusija uopće nije pokazala volju da prekine konflikt”, ocijenio je Borrell.

Borrell je pozvao i na puštanje najistaknutijeg kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, koji je osuđen na tri i pol godine zatvora zbog kršenja uvjetne kazne, točnije zbog nepojavljivanja na sudu.

Kazao je da je "prilično pesimističan" po pitanju situacije u Rusiji te je predvidio da će doći do novih “ograničenja fundamentalnih sloboda” uoči parlamentarnih izbora u rujnu.

Slučaj eksplozije skladišta oružja u Češkoj

Češki premijer Andrej Babiš objavio je ovoga mjeseca kako je za eksploziju skladišta oružja 2014. u Češkoj, prilikom čega su poginula dva češka državljana, odgovorna ruska obavještajna vojna služba GRU. Napad su, kako je objavio Prag, izvela dva operativca odgovorna za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije, novičkom u Engleskoj 2018. Prag je na to odgovorio protjerivanjem više djelatnika ruskog veleposlanstva, dok je Kremlj, koji odbacuje odgovornost za napad, odgovorio istom mjerom.

Borrel je kazao kako je riječ o “kriminalnim akcijama” i ustvrdio da i to pokazuje da se odnosi Rusije i EU-a “nastavljaju pogoršavati”.

“Nećemo prihvatiti taktike zastrašivanja i moramo na njih odgovoriti kada se dogode”, rekao je Borrell.

Pučani, socijaldemokrati, liberali, zeleni i konzervativci oštro kritizirali Kremlj

Zastupnici većine političkih grupacija u Europskom parlamentu osudili su u raspravi postupke ruskih vlasti i podržali Prag i Kijev.

“Nedavni događaji u Rusiji jasan su signal da se Kremlj vraća praksama iz sovjetske ere”, poručila je latvijska zastupnica Sandra Kalniete, koja je govorila u ime kluba Europske pučke stranke (EPP).

Poljski socijaldemokrat Włodzimierz Cimoszewicz istaknuo je kako je “nemoguća normalna suradnja”, dok se Rusija ne povuče s Krima i iz Istočne Ukrajine. Istaknuo je kako Moskvi mora biti jasno da će “platiti” za “nezakonita djelovanja”.

Nizozemski zastupnik Malik Azmani, koji se obratio u ime kluba Obnovimo Europu, poručio je kako se mora “pokazati Putinu da je Europa ujedinjena".

Poljska zastupnica Anna Fotyga je, u ime kluba Europskih konzervativaca i reformista, predložila zaustavljanje projekta Sjeverni tok 2. “Najbolje možemo pokazati da podržavamo Ukrajinu zaustavljanjem projekata poput Sjevernog toka 2”, poručila je.

Borrell je kasnije odgovorio na takve pozive kazavši da je riječ o privatnom projektu, zbog čega Europska unija po tom pitanju ništa ne može učiniti.

Zastupnik Zelenih Sergey Lagodinsky, je izjavio da je Europski parlament “pro-ruska ustanova” jer “misli o svim Rusima”.

“Mislimo o običnim Rusima”, a ne o “oligarsima i onima na poziciji moći”, poručio je.

Krajnja ljevica i krajnja desnica suglasni: Rusi nisu krivi za eksploziju u Češkoj

Zastupnici koji su se obratili europarlamentarcima u ime krajnje desnog kluba Identitet i demokracija (ID) te u ime krajnje lijevog kluba Ujedinjena europska ljevica / Nordijska zelena ljevica (GUE/NGL), problematizirali su europsku podršku Češkoj i Ukrajini, ali i odnos prema Alekseju Navaljnom.

Insistiramo na politici “nemiješanja” u druge države, kazao je zastupnik češke stranke Sloboda i direktna demokracija (SPD) Ivan David (ID) referirajući na zatvaranje Navaljnog. David je odbacio i tvrdnje da iza eksplozije skladišta oružja u Češkoj 2014. stoji Kremlj.

SPD, kao i predsjednik Miloš Zeman, tvrdi da nema odlučujućih dokaza da su ruski operativci izveli napad na skladište.

David je izjavio da se češkog premijera Andreja Babiša može “lako ucijeniti” te da je čudno što je tek nakon sedam godina otkriveno da su Rusi odgovorni za napad.

Irski zastupnik Mick Wallace je u ime kluba GUE/NGL pak poručio da je Zapad “uplitanjem u Ukrajini destabilizirao regiju”. Kazao je i da se ne slaže sa zatvaranjem Navaljnog ali da se “nikada ne govori” da su “neki od najgorih zatvora u Americi”.

“Anti-ruska Europa”, ustvrdio je irski zastupnik, samo “služi NATO-u, industriji oružja i američkom imperijalizmu”.

Hrvatski zastupnici: EU mora imati zajedničku politiku prema Rusiji

U raspravi je sudjelovao i zastupnik SDP-a Tonino Picula koji je poručio kako Europska unija mora biti jedinstvena po pitanju politike prema Rusiji i “ruskog uplitanja”.

“Kada prevlada partikularni interes to je samo velika prilika za Rusiju da poveća svoj utjecaj”, rekao je Picula.

“Stoga bi trebali preispitati vrijednost postojećih politika i projekata koji potkopavaju stratešku autonomiju Europske unije kao cjeline”, dodao je.

Zastupnica HDZ-a Željana Zovko izrazila je podršku “našim češkim prijateljima i kolegama te našim ukrajinskim partnerima” i poručila da “trebamo zajednički stav prema budućem ruskom uplitanju”.