Matthew Palmer

Američki visoki izaslanik za zapadni Balkan: Hrvatska je lider u regiji

10.07.2021 u 20:00

Bionic
Reading

Matthew Palmer, američki visoki izaslanik za zapadni Balkan, za Dnevnik HTV-a je kazao da Amerika nikada nije otišla sa zapadnog Balkana, da je partnerstvo s EU-om jako te je potvrđena predanost suradnji SAD-a i EU-a, a predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu veoma je stalo do Balkana

Komentirao je i odnose Srbije i Kosova, istaknuvši da je dobro što je ponovno uspostavljen dijalog te da proces pod pokroviteljstvom EU-a SAD snažno podupire.

Naglasio je važnost suradnje s obje strane, kao i nužnost kompromisa, bez kojega, smatra, neće biti moguća potpuna normalizacija odnosa. Na pitanje o BiH, rekao je da američki pritisak u BiH ovisi o uključenim stranama u toj zemlji, koje također moraju prepoznati nužne kompromise.

'Reforme i izborni sustav BiH mora se približiti Europskoj uniji i europskim normama. Važno je da sve bude u skladu s presudama europskih sudova, uključujući i presudu u slučaju Sejdić-Finci te da novi sustav bude funkcionalniji', rekao je za HTV.

Istaknuo je da je Hrvatska lider u regiji. 'SAD cijeni partnerstvo s RH u jugoistočnoj Europi te želi nastaviti suradnju s hrvatskom Vladom. Hrvatska mora pomoći zemljama zapadnog Balkana', poručio je.

  • +21
Dubrovnik forum Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL