MUNJEVITA REAKCIJA

Američki telekomunikacijski div predstavio tehnologiju koja bi mogla biti prekretnica u budućim okršajima na bojnom polju

04.09.2019 u 22:49

Bionic
Reading

Svjetski poznata telekomunikacijska tvrtka Hughes Network Systems (HNS) najavila je ovih dana da će uskoro prezentirati tehnologiju koja za potrebe vojske pretvara helikoptere u pokretne bazne stanice za mobitele, a koja bi mogla donijeti stratešku prevagu u ratnim okršajima budućnosti

Hughes Network Systems je, naime, u suradnji s tvrtkom Virtual Network Communication predstavio integrirajuću LTE 4G tehnologiju virtualne mrežne komunikacije koja omogućava komunikaciju zapovjedništva s postrojbama na terenu putem telekomunikacijskog sustava postavljenog na helikopter ili bespilotnu letjelicu što ih pretvara u pokretnu baznu stanicu za mobitele.

Prema pisanju Bloomberga, proizvođač je najavio da će helikopteri i dronovi s ugrađenim telekomunikacijskim sustavom imati staničnu pokrivenost koja se proteže na desetke kilometara i koja istovremeno može podržati do 100 korisnika.

'Prilagođen za ugradnju na helikoptere i bespilotne letjelice, sustav HeloCell idealan je za proširenje mobilne komunikacijske povezanosti u ratnim zonama ili područjima zahvaćenima katastrofom. Sustav može proširiti bežičnu mobilnu telekomunikacijsku povezanost vojnika i ekipa za spašavanje koji moraju izvršiti zadaću u udaljenim ili područjima bez signala za mobitele', pojasnio je Wayne Marhefka, jedan od direktora Hughesova odjela za vojne telekomunikacijske sustave.

Marhefka je prilikom predstavljanja sustava naglasio kako bi nova tehnologija mogla omogućiti Pentagonu izgradnju jedinstvene komunikacijske mreže koja pruža mogućnost brže informiranosti, a samim time i bržeg odgovora na izazove.

Razvoj komunikacije na bojištu američke vojske Izvor: tportal.hr / Autor: Military.com

Tvrtka HNS je, inače, prije dvije godine predstavila sličnu tehnologiju prilagođenu satelitskim komunikacijskim sustavima koji također imaju mogućnost montiranja ispod rotora helikoptera ili na trup bespilotne letjelice.

Riječ je o sustavu HeloSat koji ima domet od 250 kilometara i temelji se na modemu posebno prilagođenom za letenje, a koji amortizira promjene pravca tijekom leta, te dvjema laganim antenama povezanima s naoružanjem letjelice. Uz to, sustav je upola lakši od prethodnih modela te ima znatno jaču bateriju.