ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Ovi proizvođači smartfona redovito nadograđuju svoje Androide

30.08.2019 u 13:11

Bionic
Reading

Mnogi kupci polovnog Androida strepe od prestanka softverskih nadogradnji za njihov uređaj. Neke kompanije se po tom pitanju izdvajaju po ažurnosti

Google je neredovito ažuriranje smartfona pokušao riješiti uvođenjem poboljšanja usluge Google Play i inicijativama poput Project Treblea i Project Mainlinea. Nažalost, to nije bilo dovoljno. Za razliku od Applea koji softversku podršku pruža svim telefonima koje je izdao u prošlih šest godina, Google to jednostavno ne može zato jer prevelik broj nezavisnih proizvođača koristi njihov softver i svaki od njih odlučuje kada će nadogradnja biti dostupna.

Rezultati su...zanimljivi

Novo Counterpartovo istraživnje prikazuje koliko su pristupi raznih proizvođača zapravo različiti te koliko često njihovi korisnici mogu nadograditi svoj operativni sustav. Istraživanje je bilo provedeno od trećeg kvartala 2018 do drugog kvartala 2019., a najažurniji proizvođač je bila Nokia koja softversku podršku pruža čak 96 posto svojih izdanih uređaja. Drugi po redu je Samsung sa 89 posto uređaja koji rade na najnovijoj verziji Androida.

Slijede ih Xiaomi i Huawei sa više od 80 posto telefona na Androidu 9 dok 'nečastive' uglavnom predstavljaju Lenovo, Oppo i Vivo sa oko 50 posto ažuriranih uređaja. Nokia je, s druge strane, oko 50 posto svojih telefona izdanih u prošloj godini na novi Android nadogradila u roku od oko šest mjeseci dok drugim proizvođačima za takvo što treba oko godinu dana ili više.

Brzinu ažuriranja softvera moguće je vidjeti na priloženom grafikonu. Voditelj istraživanja u Counterpointu, Peter Richardson, naglašava da proizvođači telefona ne shvaćaju koliko su nadogradnje važne te da baš zbog toga premali broj korisnika Androida o cijeloj stvari vodi računa.