vrijednost 150 milijardi dolara

Američki telekomunikacijski div i Discovery blizu dogovora o spajanju

17.05.2021 u 13:06

Bionic
Reading

Američki telekomunikacijski div AT&T navodno je blizu postizanja sporazuma s Discoveryjem kojim bi se stvorio streaming div vrijedan 150 milijardi dolara, pišu britanski mediji.

Time bi jedan od najvećih hollywoodskih studija i Discovery dobili istog vlasnika, objašnjava BBC, podsjećajući da je AT&T vlasnik CNN-a, HBO-a i Warner Brosa, nakon što je u 2018. kupio Time Warner za 108,7 milijardi dolara.

Iz Warner Bros Entertainmenta potekle su franšize poput filmova o Harryju Potteru i Batmanu, a Discovery je kreirao brojne znanstvene, prirodoslovne i emisije o kuhanju bez scenarija.

"Spajanjem bi se stvorila nova kompanija odvojena od AT&T-a i potencijalno vrijedna 150 milijardi dolara, uključujući i dug", izvijestio je Financial Times.

Tržišna vrijednost Discoveryja, uključujući dug, trenutno iznosi oko 30 milijardi dolara, prenosi BBC.

Discovery, čiji portfelj uključuje Animal Planet i Discovery Channel, doseže više od 88 milijuna američkih domova, a njegova usluga streaminga Discovery+, pokrenuta u siječnju, ima 15 milijuna pretplatnika.

AT&T je najveća svjetska telekomunikacijska kompanija po prihodima, a povezivanje s Discoveryjem najnoviji je u nizu poteza kojima nastoji smanjiti svoje dugove.

Osnovao ga je 1877. godine Alexander Graham Bell, kojem je odobren prvi američki patent za telefon.

Predstavnici AT&T-a i Discoveryja još nisu komentirali medijska izvješća o spajanju, ističe BBC.