budno oko javnosti

Američki predsjednik Joe Biden (81) ide na fizikalni pregled

28.02.2024 u 16:15

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da će se u srijedu podvrgnuti fizikalnom pregledu u vojnoj bolnici u saveznoj državi Maryland, a rezultati će se pomno promatrati s obzirom na to da 81-godišnjak namjerava ponovno biti izabran na izborima u studenome.

Bijela kuća je rekla da će kasnije u srijedu javno objaviti pisani sažetak rutinskog, godišnjeg pregleda demokratskog predsjednika.

Ovogodišnji se pregled odvija u vrijeme kada će se Biden najvjerojatnije ponovo sučeliti s bivšim republikanskim predsjednikom, 77-godišnjim Donaldom Trumpom, na izborima 5. studenog.

Dvojica kandidata se međusobno optužuju za slabljenje mentalnih sposobnosti. Trumpova posljednja suparnica za nominaciju Republikanske stranke, 52-godišnja Nikki Haley, rekla je da su obojica kandidata prestara za Bijelu kuću i da bi se trebali podvrgnuti kognitivnim testiranjima.

Liječnici su Bidena proglasili zdravim i "sposobnim za obavljanje dužnosti" na prošlogodišnjem fizikalnom pregledu, koji je uključivao uklanjanje lezije s predsjednikovih prsa, a na njemu je rečeno i da Biden nema simptoma dugotrajnog covida nakon što se koronavirusom zarazio 2022.