francuzi u ukrajini

Le Pen se obrušila na Macrona: Ljudi su zabrinuti, igra se ratnog vođe

27.02.2024 u 23:21

Bionic
Reading

Nakon što je rekao da se slanje trupa u Ukrajinu 'ne može isključiti', francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak se suočio s teškim kritikama i u vlastitoj zemlji

Predsjednica desne stranke 'Nacionalno okupljanje' Marine Le Pen kritizirala je u utorak izjavu Emmanuela Macrona da ne treba isključiti opciju slanja francuskih vojnika u Ukrajinu i istaknula da se on "igra ratnog vođe".

'Deseci milijuna Francuza trenutačno su užasno zabrinuti zbog jučerašnjih komentara Emmanuela Macrona, koji je naznačio da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu'.

Dodala je da Macron s lakoćom govori o ratu. 'Podsjećam da je rat nešto najgore što se jednoj zemlji može dogoditi. I svi bismo to trebali zapamtiti.'

Slično, Jean-Luc Melenchon, vođa lijeve Nepokolebljive Francuske, poručio je na X-u da bi slanje trupa u Ukrajinu učinilo bi nas sudionicima. Rat protiv Rusije bila bi ludost. Ova ratoborna verbalna eskalacija jedne nuklearne sile protiv druge velike nuklearne sile već je neodgovoran čin.”

Dodao je: "Krajnje je vrijeme za pregovore o miru u Ukrajini uz obostrane sigurnosne klauzule!"

U vezi s tim, francusko predsjedništvo je reklo da je Macron zatražio od vlade da u parlamentu donese deklaraciju o bilateralnom sigurnosnom sporazumu s Ukrajinom od 16. veljače i situaciji u Ukrajini, nakon čega će uslijediti rasprava i glasovanje.

U ponedjeljak, nakon samita u Parizu u znak potpore Ukrajini, Macron je rekao: “Danas ne postoji konsenzus da kopnene trupe trebaju biti raspoređene na službeni, prihvaćen i odobren način. Ali ništa ne treba isključiti.”