AFERA VATILEAKS

Američki kardinali odgađaju početak konklave

08.03.2013 u 10:24

Bionic
Reading

Mnogi kardinali, a među njima se posebno ističu američki, traže da se prolongira početak konklave jer im je potrebno više vremena da se upoznaju, ali i doznaju sve detalje o korupcijskom skandalu Vatileaks

Bostonski nadbiskup Sean O'Malley rekao da nisu spremni za početak konklave jer je još uvijek mnogo neodgovorenih pitanja na koja je potrebno dati odgovore. Kazao je da se radi o povijesnom izboru i da je za to potrebno vrijeme kako bi se adekvatno pripremili, javlja Vatican Insider. Također, kardinali se moraju upoznati sa svime što se događalo u Vatikanu u posljednje vrijeme. 'Ne kažem da će skandal Vatileaks biti odlučujući faktor, ali očekujem da budem upoznat sa svim bitnim aspektima priče.' Navodno Rimska kurija želi ubrzati proces jer bi tako njen kandidat bio u prednosti u odnosu na ostale kandidate.

Jedan izvor je kazao za La Repubblicu da oni koji su pokrenuli aferu Vatileaks neće biti uplašeni i da će se nastaviti bitka za transparentnost u Vatikanu. Činjenica je da nitko tko prati događanja u Vatikanu nije povjerovao da je Papin batler radio sam. Navodno je preko 20 ljudi spremno izići u javnost s tajnama nakon ostavke pape Benedikta XVI. Mnogi smatraju da bi novi papa trebao biti dovoljno snažan da provede radikalnu reformu vatikanske birokracije.