IVO JOSIPOVIĆ:

'Američki izbori su drukčiji od onih u drugim zemljama'

07.11.2012 u 12:38

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović čestitao je u srijedu američkom predsjedniku Baracku Obami na izbornoj pobjedi kojom je osigurao drugi predsjednički mandat, a čestitke je uputio i SAD-u te američkom narodu jer smo, kako je rekao, vidjeli da su izbori bili uzorni i festival demokracije i po mnogočemu drukčiji od onih u drugim zemljama.

'Američki izbori bili su apsolutno demokratski i dali su rezultat koji je američki narod želio', istaknuo je hrvatski predsjednik koji je na pitanje novinara komentirao pobjedu demokratskoga kandidata Baracka Obame na izborima za predsjednika SAD-a, održanim u utorak. Predsjednik Josipović, koji je u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao na proslavi 50. obljetnice Fakulteta političkih znanosti (FPZ) zagrebačkoga Sveučilišta, izjavio je kako očekuje da će SAD nastaviti svoju pozitivnu ulogu u svijetu, te izrazio nadu da će Hrvatska nastaviti vrlo uspješno partnerstvo koje ima s SAD-om.

Američki predsjednik Obama pobijedio je na izborima u utorak svog republikanskoga protukandidata Mitta Romneyja. U odnosu na predviđanja kako će ovo biti jedni od najneizvjesnijih predsjedničkih izbora u povijesti, Obamina je pobjeda na kraju ispala razmjerno uvjerljiva.

Po rezultatima u 49 od 50 američkih saveznih država, Obama je osvojio 303 elektorska glasa, odnosno 33 više od potrebnih 270 za pobjedu. Osvojio je gotovo sve tzv. države bojišta. Romneyju je pripalo 206 elektora.