MALA VJEROJATNOST

Američki general ne vjeruje u rušenje Gadafija

08.04.2011 u 08:17

Bionic
Reading

General Carter Ham, načelnik Američkog zapovjedništva za Afriku (AfriCom), u četvrtak je izrazio skepticizam u pogledu sposobnosti libijskih pobunjenika da sami sruše režim libijskog diktatora Moamera Gadafija

'Ja bih to procijenio kao malu vjerojatnost', rekao je general Ham u svjedočenju pred američkim Senatom, odgovarajući na pitanje misli li da libijski pobunjenici mogu osvojiti glavni grad Tripoli i svrgnuti Gadafija.

Carter Ham je kao načelnik AfriCom-a bio zadužen za prvu fazu operacije Zora Odiseje pod mandatom UN-a, uvođenje zone zabrane leta nad Libijom. Vođenje operacije je formalno preuzeo NATO, nakon čega SAD prestaje aktivno sudjelovati u borbenim misijama i preuzima logističku potporu.

Ham je rekao da su zračni udari, pokrenuti 19. ožujka, 'znatno naštetili' sposobnosti Gadafijeva režima da napada civile, osim u opkoljenom gradu Misrati.

Hamov skepticizam odražava rastuću zabrinutost u SAD-u i Europi da sukob u Libiji ide prema zastoju, s Gadafijevim režimom koji zadržava nadzor nad Tripolijem i snagama pobunjenika koje drže istočne dijelove zemlje i Bengazi, pod zaštitom zračnih snaga NATO-a.

Pobunjenici se i dalje bore da obrane Misratu, rekao je Ham, ističući da se snage režima nalaze u nekim dijelovima grada, što otežava NATO-u izvođenje zračnih udara.