brza akcija u americi

Što sve znamo o mladiću koji je uhićen zbog curenja tajnih dokumenata?

14.04.2023 u 10:14

Bionic
Reading

Američke vlasti uhitile su u četvrtak 21-godišnjeg pripadnika Zračne nacionalne garde Massachusettsa, koji je osumnjičen za curenje povjerljivih vojnih obavještajnih podataka u slučaju koji je proteklog tjedna zaprepastio veći dio službenog Washingtona

Uhićenje Jacka Teixeire uslijedilo je nakon teksta Washington Posta o tome kako su povjerljivi dokumenti prvo procurili na platformi Discord, gdje ih je objavio tajanstveni 'OG'. Washington Post donosi što se sve zna o Teixeiri.

Tko je Jack Teixeira?

Prema podacima iz njegove vojne evidencije, Teixeira je stacioniran u bazi nacionalne garde Otis u Cape Codu, u državi Massachusetts. Ta baza je dom 102. obavještajnog krila, na čijoj se web stranici navodi kako im je misija 'osigurati precizne obavještajne podatke, zapovijedanje i kontrolu širom svijeta, zajedno s obučenim i iskusnim zrakoplovcima za ekspedicijsku borbenu potporu i domovinsku sigurnost.' Teixeirin vojni dosje pokazuje da se prijavio u Nacionalnu gardu 26. rujna 2019.

Teixeira je prošle jeseni mobiliziran za saveznu aktivnu dužnost, rekao je za The Post Nahaku McFadden, glasnogovornik Ureda nacionalne garde. Njegova obitelj živi pedesetak kilometara južno od Bostona, u Dightonu, u saveznoj državi Massachusetts. Kao što je The Post pisao jučer, neki članovi grupe na platformi Discord, koje je i Teixeira bio član, pokazali su video u kojem on uzvikuje rasističke i antisemitske uvrede, nakon čega puca iz puške. Prijatelj koji je razgovarao s The Postom opisao je Teixeiru kao domoljuba, pobožnog katolika i libertarijanca koji je obožavatelj oružja i skeptičan je u vezi budućnosti Amerike.

Kakve su povjerljive informacije procurile?

Dokumenti koji su procurili uključivali su mjesta boravka i kretanja visokih političkih čelnika i taktičke novosti o vojnim snagama, zajedno s geopolitičkom analizom i podacima o nastojanju stranih vlada da se umiješaju u američke izbore. Curenje je, kako piše The Post, otkrilo kako SAD prikupljaju strane obavještajne podatke, ne samo o ruskim vojnim i špijunskim agencijama, već i o partnerima poput Ukrajine i Izraela uz ključne saveznike u Aziji, poput Južne Koreje.

Gdje su dokumenti objavljeni?

Dokumenti su prvotno objavljeni na platformi Discord u grupi pod nazivom 'Thug Shaker Central'. Otprilike dvadesetak muškaraca i dječaka formirali su grupu na Discordu, u koju se moglo ući samo s pozivnicom, a povezala ih je ljubav prema oružju, vojnoj opremi i Bogu.

Što se zna o Teixeirinom služenju vojske u Zračnoj nacionalnoj gardi Massachusettsa?

Post je izvijestio da Teixeirin vojni dosje pokazuje da je po činu bio razvodnik bez ikakvih pohvala osim medalje za postignuća Ratnog zrakoplovstva, rutinske nagrade koja se dodjeljuje zrakoplovcima.

Jack Teixeira Izvor: Profimedia / Autor: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Kako je Teixeira imao pristup povjerljivim dokumentima?

Nije jasno koju je razinu sigurnosti Teixeira imao, ali je imao pristup internoj računalnoj mreži Ministarstva obrane za strogo povjerljive podatke pod nazivom Joint Worldwide Intelligence Communications System (JWICS), otkrio je za The Post američki dužnosnik upoznat s tim pitanjem. Pristup JWICS-u omogućio je Teixeiri čitanje i potencijalno ispisivanje zapisa klasificiranih na istoj razini kao i mnogi dokumenti koji su procurili.

Teixeira je članovima grupe na Discordu rekao da je radio kao tehnološka podrška u bazi na Cape Codu i da je tako mogao pristupiti povjerljivim dokumentima, rekao je jedan član grupe za The Post. Postrojbe Nacionalne garde pružaju neke usluge potpore aktivnim postrojbama, uključujući obavještajnu potporu Zajedničkom stožeru, rekao je jedan američki dužnosnik The Postu.

Tko ima pristup klasificiranim podacima?

Tisuće vojnog osoblja i vladinih zaposlenika koji rade na početnim i nižim položajima vjerojatno bi mogli imati pristup povjerljivim dokumentima poput onih koje je on navodno podijelio, kažu američki dužnosnici i stručnjaci koji su vidjeli dokumente objavljene u medijima. Vojska redovito povjerava mladim ljudima povjerljive podatke i veće odgovornosti, rekao je glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick S. Ryder u četvrtak.

'Razmislite o mladom naredniku borbenog voda i o odgovornosti i povjerenju koje smo dali tim pojedincima da vode postrojbe u borbu. To se zove vojna disciplina', rekao je.