PENTOBARBITAL

Američke osuđenike na smrt ubijaju anestetikom za životinje

11.10.2013 u 08:56

Bionic
Reading

U nedostatku smrtonosnih injekcija, američke vlasti počinju ubijati osuđenike na smrt anestetikom za životinje koji nije odobren na federalnom nivou, a prvo takvo pogubljenje dogodilo se ovog tjedna, prenosi sarajevski portal Klix.ba

Europski farmaceuti, suočeni s moralnim pitanjem, prestali su slati određene lijekove u oblasti SAD-a koje i dalje imaju smrtnu kaznu, poput Ohia, Missourija, Texasa, Georgije, Floride i Arizone.

SAD i dalje koristi pentobarbital, namijenjen eutanaziji životinja, a lokalne vlasti kojima ga je ponestalo prave promjene u procesu smrtonosnih injekcija, naveo je Richard Dieter, direktor Informativnog centra o smrtnoj kazni.

Missouri je počeo koristiti propofol, anestetik koji je ubio pop zvijezdu Michaela Jacksona, ali je njemački dobavljač odlučio obustaviti dostavu kada je otkrio namjenu anestetika. Isto se dogodilo kada je Danska otkrila kako druge američke države koriste njihove lijekove.

'Ovo je stalna tema. Svaki put kada neka država počne koristiti neki lijek, kompanija koja ga proizvodi prestane ga prodavati', izjavila je Deborah Denno, profesorica prava na Sveučilištu Fordham.

Drugi problem nastaje kada kompanije koje proizvode specijalizirane farmaceutske proizvode namijenjene potrebama pacijenata, počnu proizvoditi za državne vlasti. Zbog nedostatka transparentnosti često dolazi do pogrešne upotrebe, a zatvorenici se žale da su podvrgnuti okrutnoj i nesvakidašnjoj kazni, što je zabranjeno ustavom.

Tri teksaška osuđenika na smrt podnijela su tužbu žaleći se kako ovi lijekovi ne ispunjavaju regulatorna pravila.

'Postoji velika šansa da je pentobarbital kontaminiran što može dovesti do toga da smrtonosna injekcija bude ekstremno bolna i hendikepira osuđenika, umjesto da ga ubije. Nitko ne zna kvalitetu tih lijekova, zbog nedostatka nadzora', piše u tužbi.

Michael Yowell, osuđen zbog ubojstva svojih roditelja prije 15 godina, pogubljen je u Texasu te je postao prvi osuđenik pogubljen pentobarbitalom od kada su europske države obustavile njegovu proizvodnju za ovu namjenu.