NA TESTU 85 APLIKACIJA

Američka vojska testira smartphone za borbu

04.06.2011 u 09:52

Bionic
Reading

Američka vojska idućega tjedna planira održati pustinjsko testiranje standardnog iPhonea, Androida i tablet računala za uporabu u ratu, izvijestio je u petak online The Wall street Journal

Počevši od ponedjeljka, vojska će također testirati različite aplikacije koja mogu omogućiti postrojbama da koriste digitalne informacije s prve crte bojišta, primjerice da primaju video snimke s kamera bespilotnih letjelica ili da preuzimaju najsvježije informacije iz udaljenih baza podataka. Vojska ne planira dati svakom vojniku 'smartphone'. No, general Petar Chiarelli, zamjenik načelnika stožera kopnene vojske, nedavno je rekao da će, ako se uređaji dobro pokažu na testiranju, biti 'kupljeno ono što nam je potrebno za one koji to sada trebaju'.

Mnoge od aplikacija koje vojska želi razviti, primjerice mogućnost gledanja video snimki bespilotnih letjelica u realnom vremenu, već se mogu koristiti s opremom koja je sada na terenu. Potencijalna prednost 'smartphonea' i tablet računala je njihova manja težina i jednostavnost korištenja. Testovi će se održati na poligonu White Sands Missile Range u Novom Meksiku i u susjednoj bazi Fort Bliss u Teksasu, kao dio šireg vojnog vrednovanja komunikacijske opreme. Tijekom šest tjedana testova, vojnici će ispitivati kako koja oprema podnosi nepristupačne pustinjske uvjete.

Michael McCarthy, jedan od voditelja projekta, izjavio je da je cilj testiranja 'smartphonea' vidjeti što radi, a što ne.Vojni dužnosnici kažu da uređaji moraju biti relativno povoljni, možda koštati nekoliko stotina dolara, ovisno o modelu. Vojska ne želi 'potrošiti 2.500 dolara na ojačani telefon od 200 dolar'", rekao je McCarthy

U teoriji 'smartphone' u konačnici može postati običan alat za vojnika, sa softverom prilagođenim za svaku postrojbu ili misiju. Vojska, primjerice, ispituje aplikacije koje bi mogle ubrzati liječenje ranjenih vojnika u borbi.

Druga aplikacija, pod nazivom 'Vojnikove oči' pretvara 'smartphone' u vrstu navigacijskog uređaja na ratištu. Osim prikaza digitalnih zemljovida, ima modus 'proširene stvarnosti' te omogućuje korisniku da se prebaci na kameru i skenira horizont. Digitalni markeri pojavljuju se na zaslonu, pokazujući smjer i udaljenost do ciljeva na bojnom polju.

Biometrija, gdje se fotografija, otisci prstiju i skeniranje očne šarenice koriste se za provjeru identiteta osobe, pruža još jednu moguća primjene za vojne 'smartphone'. Vojska već koristi prijenosne biometrijske komplete za identificiranje osumnjičenih pobunjenika u Iraku i Afganistanu, ali se razmišlja da bi s aplikacijom za pametni mobitel takav alat bio u rukama više vojnika.

Vojska eksperimentira s Appleovim uređajima poput iPhonea i iPada, ali također iskušava uređaje izgrađene oko Googleova operacijskog sustava Android. Sveukupno vojska je identificirala oko 85 digitalnih aplikacija za testiranje, neke su stvorili komercijalni softver dizajneri a neke vojni stručnjaci. Također se razvijaju aplikacije za učitavanje priručnika i uputstava za rukovanje opremom. Američka vojska do danas je uložila oko 4,2 milijuna dolara u razvoj vojnih aplikacija i proučavanje 'smartphone' tehnologije.