nato summit

Američka dužnosnica: Ukrajina će dobiti sigurnosna jamstva, Rusiji vrijeme ne ide u prilog

12.07.2023 u 11:43

Bionic
Reading

Dugoročni angažman za sigurnost Ukrajine koji će zemlje G7 u srijedu usvojiti pokazat će Rusiji da vrijeme radi protiv nje, izjavila je u srijedu američka dužnosnica.

"Ta multilateralna izjava poslat će snažan signal Rusiji da im vrijeme ne ide u prilog", istaknula je savjetnica Bijele kuće za europske poslove Amanda Sloat.

Plan će "pomoći Ukrajini da izgradi vojsku koja se može braniti i odvratiti svaki idući napad", dodala je Sloan.

Istaknula je da se radi o "dugoročnoj investiciji".

Američki predsjednik Joe Biden i ostali čelnici G7 (Francuska, Njemačka, Italija, Japan, UK i Kanada) sastat će se ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem na kraju NATO samita u Vilniusu i predstaviti paket koji sadrži sigurnosna jamstva.

"Borit ćemo se za to, sigurnosna jamstva za Ukrajinu na njezinom putu prema članstvu u NATO-u", rekao je Zelenskij po dolasku na samit .

Prvog dana samita, čelnici NATO-a su obećali da je "budućnost Ukrajine u NATO-u" i skratili postupak koji Kijev mora slijediti da bi se pridružio zapadnom vojnom savezu.

No, NATO je u utorak bio razočaranje za Kijev jer je pokazao da Ukrajina neće dobiti pozivnicu ili točan raspored za pristupanje savezu, već sigurnosna jamstva.

"Jasno smo rekli da ćemo pozvati Ukrajinu da se pridruži NATO-u kada se saveznici u pogledu toga usuglase i kada se ispune uvjeti", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik Jens Stoltenberg.

Zelenskij je u žestokom tvitu rekao da se "čini da nema volje ni da se Ukrajini uputi pozivnica za NATO, niti da ona postane članicom saveza", nazivajući "apsurdnim" da za njegovu zemlju nema vremenskog okvira za pristup i članstvo.