pozivnica prioritet

Zelenski otkrio o čemu želi razgovarati s čelnicima NATO-a

12.07.2023 u 10:35

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su njegovi prioriteti u razgovorima sa čelnicima NATO-a u srijedu novi paketi vojne pomoći, pozivnica za članstvo u NATO-u i sigurnosna jamstva za Ukrajinu dok je na putu pristupanja.

"Potrebno nam je da se razumije da trebamo pozivnicu (u NATO) u trenutku kada sigurnosna situacija to dopusti", napisao je Zelenski na aplikaciji Telegram.

Zelenski boravi u Vilniusu gdje se održava samit NATO-a, a u srijedu popodne i prvi sastanak Vijeća NATO-Ukrajina.

Čelnici zemalja članica NATO-a složili su se u utorak da će pozvati Ukrajinu da se pridruži savezu "kada se za to ispune uvjeti".

"Jasno smo rekli da ćemo pozvati Ukrajinu da se pridruži NATO-u kada se saveznici u pogledu toga usuglase i kada se ispune uvjeti", rekao je na konferenciji za novinare glavni tajnik Jens Stoltenberg.

"Mjesto Ukrajine je u NATO-u", kaže se u deklaraciji, ali bez vremenskog okvira za taj proces kao i bez uvjeta koje bi Kijev trebao ispuniti.

  • +11
Volodimir Zelenski na NATO summitu Izvor: EPA / Autor: Filip Singer

Zelenski je u žestokom tvitu u utorak rekao da se "čini da nema volje ni da se Ukrajini uputi pozivnica za NATO, niti da ona postane članicom saveza", nazivajući "apsurdnim" da za njegovu zemlju nema vremenskog okvira za pristup i članstvo.