razlog za brigu

Ambulante se pune najmlađima s respiratornim virusima, a roditelji se žale na nestašicu antibiotika

01.12.2022 u 22:23

Bionic
Reading

Hrvatske ambulante pune se najmlađim pacijentima s respiratornim virusima koji se prenose kašljem, pa i dodirom, a kod najmlađih ti virusi izazivaju i najtežu kliničku sliku. Haraju i druge bolesti, a roditelji se žale i na nestašicu antibiotika, izvještava reporterka RTL-a Leona Šiljeg

Čekaonica Dječje bolnice puna. Respiratorni virus pojavio se ranije nego obično.

"Zadnjih dana je jako veliki priljev. Imamo kroz naš hitni prijem i službu dnevno bude oko 100 pregleda, sto je za ovo vrijeme iznimno veliki broj", kazao je zamjenik predstojnice Klinike za pedijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb Ivan Pavić za RTL. Riječ je o RSV-u - virusnoj bolesti dišnih puteva. Uzrokuje bronhiolitis, upale pluća. U Klaićevoj je više i hospitalizacija, ali kažu - imaju mjesta za sve.

Ista situacija je i u Klinici za infektivne bolesti.

"Taj pritisak s naših ambulanti za hitam prijem se prelijeva na naše ambulante i dnevne bolnice. Dio se i hospitalizira, dakle oni s najtežim kliničkim slikama. Kapaciteti su dosta puni, ali uvijek se nađe mjesto za onoga koga treba primiti", govori zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Zoran Barušić.

"Više se djece testira na respiratorni sincicijski virus (RSV), evo recimo prošli tjedan smo imali 80 slučajeva na 200 testiranih sada u ova tri dana imamo 71 slučaj na 160 testiranih", kazala je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

Liječnici upozoravaju roditelje da ne šalju djecu u vrtiće i škole ako su bolesni, jer samo pogoduju širenju virusa.

>>> Znate li što je 'tripledemija'? Američki mediji upozoravaju na prilično gadnu sezonu RSV-a, covida i gripe

Zbog svega se pune bolnice. Na Zaraznoj je završila kćer glumice Lane Gojak Bajt, a ona se požalila da nema lijeka. RTL je provjerio - riječ je o antibiotiku kojeg doista nema.

"U pogledu konkretnog lijeka mogu reći da treba gledati i samu dijagnozu i primjenu nekog lijeka. Naravno da postoje i zamjenski lijekovi koji se mogu dati s jednakom ili sličnom učinkovitosti, ali da su konkretni", dodaje Barušić.