teške infekcije u sad-u

Znate li što je 'tripledemija'? Američki mediji upozoravaju na prilično gadnu sezonu RSV-a, covida i gripe

29.11.2022 u 17:54

Bionic
Reading

Sjedinjene Američke Države već su ušle u jednu od najtežih sezona zimskih bolesti u posljednjih nekoliko desetljeća, piše Forbes. Nakon gotovo tri godine covid ograničenja, djeca i odrasli ponovno se grupiraju bez maski i distanciranja, što je plodno tlo za viruse. Brzo se širi trostruka epidemija ('tripledemic'), koja uključuje viruse SARS-CoV-2 (covid-19), influence (gripa) i RSV-a (respiratorni sincicijski virus)

Mala djeca, posebno ona koja nisu cijepljena, hospitalizirana su u SAD-u u rekordnim stopama zbog gripe, covida-19 i RSV infekcija. Potonje najčešće pogađaju gornje dijelove dišnog sustava, sa simptomima poput prehlade, no RSV može uzrokovati i infekcije donjih dijelova dišnog sustava, poput bronhiolitisa i upale pluća.

RSV je u dojenčadi najčešći uzročnik bronhiolitisa, upale malih dišnih puteva u plućima, tumači Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), dodajući da gotovo sva djeca do navršene dvije godine dobiju infekciju uzrokovanu RSV-om. U dojenčadi i male djece simptomi se jave 4-6 dana od infekcije, a većina se djece oporavi unutar 7-14 dana. Kad se kod djece prvi put pojavi infekcija RSV-om, u njih 25-40 od 100 bolest će se očitovati simptomima bronhiolitisa ili pneumonije, a 5-20 od 1000 oboljele djece mora se liječiti u bolnici. Najčešće se u bolnici liječe djeca mlađa od šest mjeseci.

Pogođeno sve više odraslih

Infekcije RSV-om u SAD-u su neočekivano porasle u kasno proljeće i rano ljeto 2022., a hospitalizirane su bile bebe, mala djeca, ali i ona starija. Ljeti je situacija bila malo bolja, ali se bolest vratila u punom jeku u ranu jesen. Iznenađujuće, i sve više odraslih oboljeva od RSV-a, piše Forbes. Dok većina odraslih osoba s RSV-om ima simptome blaže prehlade, više je odraslih nego proteklih godina bilo hospitalizirano zbog RSV infekcija. Prema Centru za kontrolu bolesti (CDC), stopa hospitalizacija odraslih zbog RSV-a je deset puta veća nego prethodnih godina.

Kod dojenčadi s najvećim rizikom od hospitalizacije, u SAD-u se primjenjuje profilaksa palivizumabom. Nije riječ o cjepivu, već o terapiji protutijelima. Iako profilaksa nije široko dostupna, ove godine Američka pedijatrijska akademija proširila je skupine korisnika zbog skoka RSV infekcija i njihove znatno ranije pojave nego prethodnih godina. No unatoč proširenoj upotrebi palivizumaba, bolnički kreveti puni su prethodno zdrave djece 'niskog rizika' s komplikacijama uzrokovanih RSV infekcijama.

Kako razlikovati simptome

Tri respiratorne infekcije mogu izgledati prilično slično, no ipak se mogu i donekle razlikovati, navodi infektolog Dean Blumberg sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Simptomi covida: Groznica ili zimica, respiratorni simptomi (kašalj, grlobolja, curenje nosa), gubitak okusa i mirisa, umor, grlobolja, bolovi u mišićima ili tijelu, glavobolja

Simptomi gripe: Iznenadna groznica ili zimica, respiratorni simptomi (kašalj, grlobolja, curenje nosa), bolovi u mišićima i bolovi, glavobolje

RSV simptomi: Curenje nosa, kašalj, groznica, teško disanje 

Iako je dnevna stopa novih hospitalizacija djece s RSV-om već pala u većem dijelu SAD-a, pedijatrijski bolnički kreveti, kako na intenzivnoj tako i na općim odjelima, i dalje su prepuni djece koja se još oporavljaju. Djeca inficirana RSV-om ostaju u bolnici od dva do 21 dana; proteklog tjedna u cijelom Coloradu nije bilo više od dva slobodna kreveta na intenzivnim dječjim odjelima.

Istovremeno, stope hospitalizacija zbog covida ostaju stabilne, a porast broja novoprimljenih u bolnice zbog gripe dodatno opterećuje zdravstveni sustav SAD-a. U toj zemlji, protiv gripe je cijepljeno više od 35 posto djece u dobi od šest mjeseci do 17 godina. Zbog okončanja covid mjera, broj hospitalizacija povezanih s gripom naglo je porastao za djecu i odrasle tijekom proteklih tjedana, s tim da su stope mnogo veće za ovo doba godine u usporedbi s prethodnim sezonama gripe. Do kraja studenog, u SAD-u je od gripe umrlo sedmero djece. Inače, u godinama prije 2020., SAD je bilježio između 20.000 i 60.000 smrtnih slučajeva godišnje zbog komplikacija gripe.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Preporuke za smanjenje rizika od bolesti iste su kao i prethodnih godina. Cjepivo protiv covida jasno smanjuje rizik od komplikacija, a sve osobe starije od šest mjeseci trebaju primiti godišnje cjepivo protiv gripe, piše Forbes, dodajući da je to posebno važno za trudnice, pri čemu se zaštita od gripe može prenijeti na njihovo novorođenče u prvih šest mjeseci po rođenju. Prijenosna zaštita za bebe također se odnosi na covid. Što se tiče zaštite od RSV-a, cjepivo još uvijek ne postoji, no Pfizer je nedavno objavio obećavajuće najave o primjeni cjepiva kod trudnica, koje će pružiti zaštitu i ranjivoj novorođenčadi.

Ostala sredstva zaštite i dalje uključuju maske u zatvorenim prostorima, pri čemu osobito treba biti zahvalan zdravstvenim djelatnicima koji nose maske i ostaju u pogonu kako bi brinuli o bolesnima u sezoni respiratornih bolesti.